Хотели по морето остават полупразни в пика на сезона. Заради липсата на туристи на много места цената на нощувката е свалена с между 15 и 30%. Пикът на посещенията е бил на 3 август, когато са били заети 88% от всички хотели по морето. За целия месец обаче заетостта е 68 на сто. Това става ясно от думите пред БТВ на Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. 

Според него, въпреки спада на туристите по Черноморието това лято, не можем да говорим за провал на сезона. 

„За юни имаме 91 000 повече посетители в България според националната статистика, така че не можем да говорим за провал на сезона”, заяви Драганов.

Според него спадът от 3% в сравнение с миналата година е поради липсата на самолети, което е накарало туроператорите да намалят чартърите към Черноморието. През май и юни са били отменени полети към България, което се дължи на кризата със самолетите на Boeing, но сега Lufthansa е увеличила броя на полетите си до нашата страна.

„28% от хотелите са обявили намаление между 15% и 30%”, каза Румен Драганов и уточни, че става въпрос за нощувки в местата с по-ниски категории, докато скъпарските хотели си държат цените. 

 Според Драганов, българите си оставали най-желаните и платежоспособни гости. 

Хотелиери пък обясняват спада на туристи през май и юни с хубавото време в Европа и валежите у нас. „Много полети бяха отменени от Германия за България и бяха пренасочени за Турция“, заяви хотелиерът Ростислава Димитрова.