Oт янyapи дoceгa пaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa гoлeмитe ĸpиптoвaлyти ce cpинa c 400 милиapдa дoлapa. Вcичĸи cпecтявaния нa eдин бpитaнeц влизaт в тaзи cмeтĸa.

Става въпрос за имотния брокер Шон Ръсел, който досега рядко е влагал малки суми на фондовия пазар, но покрай лудостта около bitcoin в края на миналата година залага всичките си спестявания или общо 120 000 долара. Само за месец сумата нараства до впечатляващите 500 000 долара.

"Спомням си как една сутрин се събудих и осъзнах, че за ден инвестициите ми са се увеличили с 12 000 паунда (15 600 долара) и това продължи", разказва той пред CNN Money, цитирани от Money.bg.

"Мислех си, ще натрупам достатъчно, за да изплатя жилище, както и за да си направя ваканцията, за която винаги съм мечтал", допълва Ръсел.

Не след дълго обаче мечтите му остават в миналото. През декември цената на bitcoin достига пика си от 20 000 долара малко преди да претърпи сериозен срив. Към днешна дата цената му е около 6300 долара.

Когато спадът започва Ръсел прави опити да запази парите си, като насочва вложенията в bitcoin към други криптовалути, но планът му не сработва. По неговите думи към днешна дата той е изгубил 96% от първоначалната си инвестиция.

"Беше ужасяващо. Гледаш по телевизията историите на милиардери, които са фалирали, и се чудиш как това е възможно. И се сещаш, че ти се намираш в същата позиция", спомня си британецът.

Ръсел обаче не е единственият. Майкъл Раух от Кеймбриджкия център за алтернативни финанси, който изследва криптовалутите и блокчейн технологията, разказва, че скокът в цената на дигиталните пари през 2017 година е привлякла много инвеститори с малък опит в тази сфера.

"Търговци, студенти, домакини, дори възрастни хора бяха повлечени от истерията. Медиите им разказваха как това е възможността на живота им. Така те вложиха много, а сега търпят големи загуби", обяснява експертът.