Цената на свинското се е повишила с почти лев само за месец. Това показва справка на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ), пише "Труд". През юли килограм от месото се е продавал по 7,71 лева на едро, а в средата на август цената вече е 8,58 лева. Спрямо миналата година увеличението е още по-драстично – с над 2 лева за килограм. През август 2018 г. на борсите свинското се е предлагало по 6,43 лв. за килограм. Цената сега е най-високата за последните пет години, показват още данните на ДКСБТ.

От Асоциацията на индустриалните свиневъди вече предупредиха, че цената ще върви нагоре заради проблема с африканската чума по свинете. Промишленият сектор у нас е свил с 30% обема си, което означава повече внос и по-високи цени, обясни д-р Румен Караманов. В магазините вратната пържола вече минава 9 лева за килограм, а плешката се продава по 7-8 лв. за кг.

Макар и по-слабо, поскъпване има и при пилешкото месо, което на едро гони 4 лв. за кг, при 3,82 лв. през юли. Освен за месо повече плащаме и за сирене и мляко. При сиренето увеличението е с 35 стотинки за килограм само за месец. През юли на едро то се е продавало по 5,93 лв. за кг, а в средата на август – за 6,28 лева за кг. Това също е най-високата стойност за последните 5 години, отчита комисията.

С 26 стотинки се е вдигнала и цената на кашкавала и той се търгува средно по 10,57 лв. за кг, при 10,31 лв. месец по-рано. Кофичката кисело мляко е поскъпнала с 2 стотинки, а литър прясно мляко – с 5 стотинки. Пакетче масло от 125 грама се предлага с 6 стотинки отгоре и цената му стига 2,24 лева.