Петролните фючърси нарастват в петък до нови 7-годишни върхове и са на път да поскъпнат за шеста поредна седмица, тъй като геополитическите напрежения продължават да засилват притесненията, свързани с доставките, съобщава БНР.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се повишават с над 2% към 91,70 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,9% към 88,84 долара за барел. Това са най-високите ценови нива и на двата типа петролни фючърси от октомври 2014 г. насам, като те вероятно ще отбележат ръст за шеста поредна седмица за първи път от октомври 2021 г. насам.

Цените на петрола продължават да получават подкрепа от опасенията, че кризата в Украйна може да удари енергийните пазари. Президентът на САЩ Джо Байдън и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в петък обещаха да си сътрудничат за гарантиране на енергийната сигурност както на Европа, както и на Украйна на фона на противопоставянето, предизвикано от Русия, струпваща войски на украинската граница.

"Няма нови причини за подновения скок в цената на суровия петрол: все още има опасения за прекъсване на доставките, ако кризата в Украйна ескалира. Рисковата премия върху цената на петрола сега вероятно ще бъде почти 10 долара”, каза Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank.

Междувременно пазарът е фокусиран върху среща на 2 февруари на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известни общо като формата "ОПЕК +". На тази среща "ОПЕК +" вероятно ще се придържат към планираното постепенно увеличение на съвместните добив на петрол през март с нови 400 хиляди барела на ден, съобщава Ройтерс, цитирайки няколко свои източници от петролния картел.

Анализаторите обаче отбелязват, че групата "ОПЕК +" може да започне да изглежда притеснена от текущите ценови нива на суровия петрол, опасявайки се, че тласъкът на цените трайно над 90 долара за барел може да доведе до значително намаляване на търсенето.

В същото време обаче вносът на суров петрол в Китай, най-големият вносител на суровината в света, може да се повиши с около 7% тази година, посочиха анализатори и служители на петролни компании.

В петък шведската банка SEB пък повиши прогнозата си за цената на суровия петрол Брент до $85 за барел през първото и второто тримесечие на тази година, като това представлява увеличение съответно с $10 и с $5 долара за барел спрямо предишната ѝ прогноза.