Тракия икономическа зона /ТИЗ/ стартира няколко пилотни проекта в Пловдив и региона, свързани с развитието на градска логистика и местните производители. Те предвиждат изграждане на складови бази в индустриалните зони Куклен, Раковски, Марица и на Пазарджишко шосе в Пловдив.

Целта на проектите, които са в различна степен на реализация - от 6 месеца до година, е да се подпомогне малкият и среден бизнес. „Според наше проучване има остра нужда от  нови складови площи в града, но няма предлагане. Целта ни е да сме полезни на хора, които искат да инвестират в такива активи, за да развиват своя бизнес и да стъпят по-добре на пазара. Ние разбираме за предприемачите колко е трудно да организират сами една такава инвестиция и колко е по-голям рискът за тях. Искаме да спестим тези усилия и да предложим сигурност в реализацията на техните бизнес планове“, коментира Владислав Кънчев - мениджър „Развитие проекти“ в ТИЗ.

Един от малкото проекти, който е заложен в чертите на града, е на „Кукленско шосе“. Там ще има нова складова база на площ от 6000 м, а предимствата й са няколко Тя е с удобна локация, което позволява логистичните компании да имат бърз достъп до центъра на града. В същото време осигурява бърз и лесен достъп до околовръстния път на Пловдив, което улеснява достъпа на тежкотоварните камиони. На следващ етап там ще се предлагат и офисни площи.

Наред с градския проект от ТИЗ стартират и 4 други проекта - 1 в периферията на Пловдив и 3 в региона. Те са насочени изцяло към малкия и среден бизнес, целящи да осигурят удобна работна среда две в едно - индустриална сграда с терен в регулация и достъп до инфраструктура. Проектът в Пловдив ще се реализира на бул. „Пазарджишко шосе“. Там ще се предлагат три различни по обем халета - по 500, по 1000 и по 2000 кв.м. Проектът в Раковски е в по-напреднала фаза. Там вече има готова сграда от 2000 кв.м и се предвиждат още 5 по 1000 кв.м с опция за обединяване.

Другите два проекта са в индустриална зона „Марица“ и индустриална зона „Куклен“. В тези локации пак ще се предлагат такъв размер сгради. Успоредно с халетата се предвиждат проекти, които ще предложат урегулирани поземлени имоти с инфраструктура.

Въпросните имоти ще бъдат с площ от 2 до 4 дка. „Визията за тези проекти също стъпва на нашите пазарни проучвания и нуждите на местния бизнес, който търси инвестиционни терени. За да бъдем още по-гъвкави и в услуга на нашите клиенти, ние ще предлагаме и различни форми на сделки - наем, покупка със собствени средства, разсрочено плащане, банково финансиране или както е удобно на клиента. В ситуация като днешната е важното да се осигури комфорт на бизнеса, за да се развива в трудната обстановка“, категоричен е г-н Кънчев.

От проектите могат да се възползват както фирмите, които имат нужда от такива сгради, така и от инвеститори в жилища, които искат да диверсифицират дейността си. Те могат или да вложат определена сума пари в складови помещения, което е с добра възвръщаемост, или да ги ползват под наем. Размерът на тази инвестиция е съпоставим с два или три апартамента и е добра алтернатива за пасивен доход.

„Надяваме се пилотните проекти да са успешни и да ги мултиплицираме на други локации в страната, което ще е в услуга за местните предприемачи. Колкото чуждестранните инвеститори са важни за страната, така малкият и среден бизнес е сред основните двигатели на българската икономика“, казва Владислав Кънчев. По негови наблюдения и чужденци с малък или среден бизнес търсят реализация в България, което е добър сигнал.