Да си купиш имот в центъра на Пловдив е една от най-трудно осъществимите мисии. Идеалният център и заобикалящите го квартали, попадащи в т.н. „широк“ център, от години се приближават все повече до непревземаема крепост както за търсещите нов дом, така и за инвеститори.

Въпреки че цените в най-стратегическите части на града са високи, търсенето на имот там е изключително засилено, а предлагането все по-редуцирано. Причините за това са няколко. На първо място собствениците на недвижимо имущество в централните зони на Пловдив гледат на него като на дългосрочен актив и в повечето случаи търсят наематели. Освен това в зоната преобладава старо и ниско строителство, което логично допринася за по-малкото предлагане. 

В резултат на това апетитът на имотните агенции към сгради в зоната е голям, а това обуславя и фалшивите оферти, които да привличат потенциалните клиенти към услугите на един или друг брокер. Оплакванията на потребители по отношение на този феномен все повече зачестяват. Те виждат оферта за един имот и при позвъняване се оказва, че той или е „продаден“ току що или няма нищо общо с описаните параметри.  Така се компрометира доброто име на бранша. Агенция „Явлена“-Пловдив са заложили на друг модел, като публикуват в сайта си единствено и само реални оферти, като при обаждане от страна на клиент, огледите се организират в рамките на деня.

Агенцията разполага с разнообразен списък от реални оферти в зоната, а сред предложенията има атрактивни жилищни, търговски и инвестиционни имоти. Цените им варират много според състоянието и предназначението на сградата, като започват от 700 евро/кв.м. 

Монолитно строителство, изтънчена и аристократична архитектура, стени, попили в себе си историята на Пловдив, простор, близки пешеходни разстояние до основните обекти в града – това са само част от преимуществата на жилище в центъра на града.

Сред предложенията има изключително луксозни имоти, разположени в ренесансови къщи по склоновете на Трихълмието. В офертите на „Явлена“ попадат няколко етажи от къщи. Един от автентичните домове, които търсят нов собственик, се разполага в къща, строена през 20-те години на миналия век. Етажът е от 260 кв.м. и е генерално реновиран преди няколко години по идеен проект на собствениците. Запазени са характерните за този вид строителство – объл вестибюл, просторни четири помещения, превърнати в спални, отделно всекидневна с кухня, два санитарни възела и балкони. Домът е обзаведен със всичко необходимо, а за модернизирането са използвани само естествени материали - подовете са от черно африканско дърво и полиран бетон; използвани са италианска стъклена мозайка, мараконска керамика и стъкло.

Друг подобен имот се разполага до Малка Главна на Пловдив. Етажът е необзаведен, но изцяло обновен и готов да посрещне идеите за интериор на новите си обитатели. Кооперацията е строена 1933 година, но се отличава с особено добра конструктивност, високи тавани и практично разпределение с фоайето, водещо към две спални, всекидневна, кухня и санитарен възел.

На имотния пазар има няколко къщи, от които някои са удачни за жилищно настаняване, а други са перфектни за бизнес цели. Двуетажна къща с РЗП 140 кв.м. и 50% идеални части от двор от 187 кв.м. предлага закупуването, както на дом, така и на търговски обект. Първият партерен етаж е магазин, а вторият включва вестибюл с три стаи и е идеален за жилищни цели, но и за офиси.

Бизнес инвеститорите също имат избор измежду нови имоти, както и такива с развит бизнес. Агенция „Явлена“ предлага разработен хостел в сърцето на Пловдив – сграда с РЗП на три етажа по 33 кв.м., като всеки от тях е с обособено студио за гости. Друг популярен модел е този за отдаване под наем на цели апартаменти, а сграда, която вече действа по този механизъм се предлага за продажба в своята цялост. Става дума за двуетажна къща с РЗП от 412 кв.м., разделена на девет отделни апартамента, които са напълно обзаведени.

Офертите за нови къщи в центъра са може би най-рядко срещани, но към момента на пазара има и такова предложение. Зданието е на 4 етажа, с РЗП от 540 кв.м, като първите два етажа са обособени като два самостоятелни обекта с хол, кухня, спални, санитарен възел и тераси, а третото и четвърто ниво са мезонет. Според строителите, имотът е много подходящ за хотел, галерия, банков офис и др.

Едни от най-търсените бизнес имоти на офиси и магазини също за убедително представени в списъка на „Явлена“. Сред офертите има както големи площи от над 400 кв.м. с конферентни зали и цялата необходима инфраструктура за модерна компания, така и по-малко пространства, които са удачни са фризьорски салони, счетоводни и правни кантори и др. Повече за имотите в центъра на Пловдив можете да намерите на сайта на агенцията, както и на място в офиса им на ул. „6-ти септември“, който е на пешеходно разстояние от всички представени имоти.