Сметките за промяната на средната заплата в различните сектори прилича много на стария виц за свинското със зеле, заявиха пред TrafficNews експерти по повод последните данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2019 г. 

Според тях най-високите заплати у нас са в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения", където средното възнаграждение е 3053 лв.

TrafficNews провери какви професии влизат в така описаните дейности от статистиката. Според класификатора на НСИ, под общ знаменател са включени програмисти, издатели, производители на филмови и телевизионни предавания, медии, далекосъобщения, информационни услуги, web продукти, консултантски дейности. Това се правело по единна европейска методика. И усреднявайки заплатите в тези толкова разнообразни сектори, НСИ получава средната от 3053 лв.

„Получава се, че едните ядат свинско, другите – зеле, а средно – свинско със зеле”, напомниха актуалния анекдот еексперти по повод средните стойности.

Според НСИ, средната заплата е нарастнала с 4,3%  за три месеца – от края на март до края на юни. През второто тримесечие на 2019 г. тя е 1260 лева, сочат предварителните данни на Института.

  Спрямо същия период на миналата година увеличението в обществения сектор е с 11 на сто, а в частния - с 12.4 %.

Най-много са скочили възнагражденията за работещите в енергетиката – с 9,1 на сто е увеличението за "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".

На второ място по ръст са наетите в хотелиерството и ресторантьорството  – със 7,3%. В туризма обаче са и най-нископлатените у нас – взимат средно 782 лв., следвани от строителите – 974 лв.

Със 7,3 на сто са се увеличили и заплатите в образованието.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2019 г. е 1281 лв., за май - 1246 лв., и за юни - 1253 лева, изчисляват още от НСИ.

Според статистиката, най-високи заплати взимат в секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения" /3053 лв./,”Финансови и застрахователни дейности” /2174 лв./, енергетика /2048 лв./.