Сделките с имоти, особено когато става дума за продажби в жилищния сектор, са като футбола и политиката- мнозина си мислят, че са компетентни и нямат нужда от професионален съвет. Предпочитат да си спестят процента, който получават брокерът или агенцията и сами да извървят дългия път от обявата до подписа при нотариус. Някои дори успяват, други обаче се натъкват на "мини" и често този опит им излиза доста скъпо. 

За да получи един клиент добра цена за жилището, което продава или да купи изгодно имот, той трябва да разполага не само с време, но и с компетенции в различни области - да е добър търговец, да познава законите, да разбира от строителство.  

Какво може да направи един брокер, за да ви предпази от неизгодна сделка или капани, заложени от недобросъвестен продавач?

Като начало професионалистът ще посъветва клиента си, ако продава, да приведе жилището в добър търговски вид. Първото впечатление е най- важно  и затова дори с неголямо вложение, имотът може да добие по- привлекателен вид. След като се стигне до определена цена и условия за продажба на имота, следва сключване на договор, с който клиентът  дава право на агенцията да продава имота му. Следва задължително разглеждане на документите на имота и проверка за евентуални тежести. Брокерът разполага както с база данни на евентуални клиенти, така и различни канали за реклама. 

Купувачът пък ще може да избира между редица оферти, които един съвестен и почтен брокер предварително е огледал. След това заедно с брокера може да определи бюджета, който му е необходим и да получи съдействие за финансиране от банкови институции. Брокерът може да му даде добър съвет относно стойността на имота му в бъдеще, предвид предимствата и недостатъците на района и на строителството. В противен случай на клиента ще му се наложи да обикаля различни банки, да виси на опашка пред общината и Службата по вписвания, да вади десетки документи и пр. 

Ето защо, изборът на професионален консултант е от изключително важно значение за сигурността и спокойствието на клиента.

Разбира се, както във всеки бранш, посредникът трябва да бъде избран внимателно. Голям процент от агенциите предлагат ниско качество на услугите. Голяма вероятност има и да попаднете на т.нар. "домашен брокер". Това е брокер, който работи изцяло в сивия сектор, без да поддържа офис, без да плаща данъци. Въпросните посредници рeĸлaмиpaт ĸaтo физичecĸи лицa - coбcтвeници или  пълнoмoщници бeз дa ca тaĸивa, не подписват договор, нaчиcлявaт ĸoмиcиoнни възнaгpaждeния, пo-ниcĸи oт oбичaйнитe , не издават документ за получените суми, не членуват в професионални организации. И, разбира се, при евентуален проблем, не поемат никаква отговорност. 

Доверявайки се на легална агенция за недвижими имоти, клиентът пести време, оптимизира разходите си, получава професионални юридически съвети. 

Брокерите на агенцията съдействат при преговорите между участниците в сделката. Организират се събирането, проверката и подготовката на документите необходими за сключване на сделка. Представят подробна справка за историята на купувания имот, както и за наличието на тежести върху него,  за вида и качеството на строителството.

Мнозина продавачи смятат, че предлагай имота си на няколко агенции, увеличават шанса да го продадат по-бързо. Това обаче е сериозна грешка. Този подход не само не увеличава шансът за по-бърза и по-изгодна сделка, а напротив - обърква търсещите имот. защото те виждат един и същ имот да се предлага на различни цени в обявите на няколко агенции. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел.

Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979 или на сайта www.trafficproperties.bg.