Строителният сезон е в ход в пълна сила. След летните отпуски, всички се завръщат в градовете и използват все още топлото време да извършват както текущи ремонти, така и основни или пък довършителни дейности при имоти, закупени на замазка. Въпреки, че строителните материали на едро успокоиха цените си и част от суровините, като метала например се котира на цени от преди войната, оказва се, че ремонтните дейности не са по джоба на всички. Огромно увеличение има не само в материалите, но и в цената на труда на майсторите. Това обаче очевидно не отказва хора, тъй като в този сезон е особено трудно да бъде ангажиран майстор за баня, освежаване на спални помещения например и друг тип ремонтни дейности. 

Оскъпяването на услугите продължава на фона на сериозно повишеното търсене и намаления брой на работници в сектора. Това, заедно с инфлацията, автоматично води до поскъпване на труда на майстори и работници, който е основно перо в ценообразуването. Средните цени на материалите също продължават да бележат увеличения. 

Баня

Само за около 1 година цените за поставяне на плочки - една от основните дейности при довършителни работи, са се с вдигнали с приблзително 100%. Според вида и големината на плочките, тарифите варират, но справка на пазара показва, че средната цена за лепене на кв.м. за теракот, гранитогрес и фаян с включено лепило струква около 45-50 лева за кв.м. Фугирането пък вече често се калкулира отделно и е около 5-10 лева за кв.м. Ако размерите на гранитогреса са по-големи е възможно цялата услуга да легне и по 80 лева за кв.м. Освен големи плочки, клиентите предпочитат те да са в каменни тонове. Най-предпочитани са мраморните, а за фризове, орнаменти и понякога дори за цели бани се избират шарки, имитиращи дърво. 

На линеен метър от с цена от около 15 лева е поставянето на цокъл, заедно с материала. Фризовете също въртвят с подобна цена от 10-15 лева за линеен метър. 

Средната цена на окачен тава в баня от около 4 кв.м. за труд и материали е 300 лева. Ако се сложат и цените на плочки, умивалник, огледала, моноблок, душ и т.н. цената на стандарта баня излиза около 10 000 лева. 

Основни строителни дейности

Стандартната циментова замазка до 2,5 см. струва около 26-27 лева за кв.м., като в това се включа цена за труд и материали. При саморазливните замазки цената скача.

При шпакловките и боядисването цените също са поскъпнали. За всички цикли на шпакловката цената е около 20 лева за кв.м., а за стандартно боядисване между 6-8 лв/кв.м. Майсторите отчитат, че има намалено търсене на разпространените преди години венициански мазилки и друг тип по-луксозно изпълнение. Залага се на по-изичтснеи варианти и едноцветни стени. Ако искат акценти в спалните например, хората се ориентират към фототапети на една стена. 

Окачените тавани с гипсокатрон, особено при къщи, все още са предпочитани варианти - като цената им е около 40 лева за кв.м. за труд и материали. Ако има скосения, мансарди и друг тип не прави конструкции, цената автоматично скача. В апартемтните гипсокартонът остава на заден план, но се поставя и на стени, когато са без външна изолация. Част от хората залагат на кнауф и при мансарди и последни етажи. 

Обръщане на врати и прозорци след смяна на дограма възлиза между 12-20 лева за кв.м., с включени материали в цената. 

Бюджет 

Минимум 30 хиляди лева бюджет трябва да отделят хора, закупили ново двустайно жилище, а при по-големите апартаменти съответно минимум 50-60 хиляди лева. Това показват ориентировъчните ставки за ремонтните дейности, без в тях да са включени мебели. Естествено всичко е много индивидуално и зависи от това дали клиентите ще изберат по-базисни довършителни работи или ще заложат на бутиково изпълнение. По-скъпи и луксозни дейности се предпочитат от хората с апартаменти в центъра на Пловдив, както и в по-скъпи крайградски райони. В комплексите пък се залага на по-бюджетните варианти. 

Ако се ремонтира стар апартамент, заделената сума трябва да е с поне 50% повече. Причината е, че при тях обикновено има пълно обновяване на електрическата и ВиК инсталациите. Баните и кухните също излизат по-скъпо заради нуждата да се къртят стари плочки. При тези жилища често възникват нужди за преустройство на апартамента, съответно изграждане на нови стени или бутане на стари. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.