Сезонът на наемите традиционно настъпи с края на лятото и началото на есента. Предвид, че академичната година в университетите този път стартира присъствено, търсенето на имоти тече с пълна сила. Тази година студентите търсят квартири буквално в последния момент, защото всички изчакваха последно решение за присъствено обучение. 

Цените на наемите обаче, както на всичко останало, са нараснали с между 5-10% за последните месеци. Минимум 700 лева/месечно е рентата на двустаен в централните части на Пловдив, които са и най-предпочитани заради близката локация около университетите. 

"От студенти се търсят основно двустайни жилища с идеята да бъдат обитавани от трима души. Проблемът обаче е, че това на практика означава хол и спалня, съответно в повечето случаи разтегателен диван и голямо легло. Това не устройва студентите, тъй като на тях са им необходими минимум три нормални легла", посочи брокерът Надежда Никова от Traffic Properties.

Най-предпочитани райони остават тези около Медицински университет, идеален център, Мараша, Каменица 1, а в графата за хората с по-малък бюджет е "Захарна фабрика". Именно там, предвид че е близо до новата сграда на Пловдивски университет, е зоната със сравнително най-ниски наеми, но пък предлагането е основно на старо, панелно строителство. 

"Проблемът с търсените райони в централните части на града е, че предлагането е малко, цените - високи. Изключително много имоти под наем се предлагат в новите комплекси и райони на града. Там обаче цените също не са никак ниските, тъй като имотите са нови и са купувани с инвестиционни цели", посочи Никова. 

Едно неписано правило на пазара на наемните имоти днес създава все по-големи проблеми при сключването на договор. Обществена тайна е, че студентите се по-нежелани наематели. Всеки наемодател търси семейства, тъй като те се считат за по-надеждни, по-добри стопани на дома, по-платежоспособни и не на последно място - по-постоянни и дълготрайни наематели. В момента тази тенденция се засилва. 

"Собствениците на имоти търсят наематели, които са готови да подпишат договор за минимум 1-годишен престой. Те предупреждават студентите, че не приемат за основателен довода "минахме на онлайн обучение", който да оправдае напускане на имота преждевременно. Това на практика се подсигурява чрез по-сурови клаузи в договора - например за по-луксозни имоти се искат поне два наема неустойка", споделя Никова. 

Опитът ѝ показва, че една сериозна спънка за отдаването под наем е и домашният любимец. 

"Има много хора, които търсят квартира, но имат домашен любимец. Наемодателите не са склонни да ги приемат, такива хора трудно намират имот. Всъщност е много интересно, че това се касае дори за необзаведени жилища", допълва Никова. 

Брокерът разказа и за най-големите подводни камъни на наемния пазар. 

"Има изключително много фалшиви оферти. Буквално заливат сайтовете за предлагане на имоти, както и социалните мрежи. Схемата е проста. Виждате изключително привлекателен имот на много изгодна цена. Звъните на посочения телефон, откъдето ви казват, че имотът току що е продаден, но ще ви препоръчат друг и започват да ви водят по огледи в имоти, които нямат нищо общо с вашите критерии. Даже често се случва да ви обещаят да ви заведат на оглед на харесания от вас имот, който реално не съществува, но когато се срещнете на място ви обясняват, че за съжаление нещата са се променили и имотът вече не е свободен. Съветът ми е хората да се обръщат към брокерски агенции, които най-малко имат уебсайт. Също така да внимават за ребрандиращи се имотни дружества. Тази практика зачести, след като голяма част от играчите на пазара попаднаха в черните потребителски листи", посочи Никова. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.