Средната цена на жилищните имоти в Пловдив е скочила до около 940 евро/кв.м. през декември 2021 при 810 евро/кв.м. година по-рано. Това показват данните за цените в едни от големите портали за покупко-продажба на имоти у нас. 

Това прави над 100 евро повече на кв.м. и се равнява на над 15% ръст на цените на апартаменти. Най-високи са ставките на квадратен метър при най-търсените имоти - двустайни и тристайни апартаменти. Данние показват, че средните цени в Пловдив достигнат и минават нивата от имотната криза през 2008 г.

Имотният пазар под тепетата продължава да формира своя профил като дава превес на новото строителство, което се увеличава през последните години. Така докато до преди година старото строителство поскъпваше по-бързо, сега същото може да се каже за новото строителство имоти. То е и сред предпочитаните варианти за купувачи, особено за бърза инвестиция с цел препродажба или пък наемно отдаване на имота. 

Издадените разрешителни за строеж на нови жилища продължават да се увеличават и вече преминават нивата от 2020, но жилищата в тях се увеличават. Това на практика значи, че в Пловдив се строят по-големи сгради, което увеличава сериозно броя на имоти на пазара. Търсенето обаче продължава да изпреварва с пъти предлагането, а от там и цените се форсират към нови върхове.

Не поскъпва обаче само новото строителство. Старите сгради и дори панелните жилища също се търгуват на преизчислени стойности. 

Пловдив е и един от първенците по нарастване на обема от реализирани продажби през 2021 г. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби. Към днешна дата покупко-продажбите на имоти в Пловдив са нарастнали с около 37% при среден ръст в страната от 16%.

Най-отявлен пример за скоростно поскъпване на имотите е квартал „Беломорски“ с ръст на цените вече е над 40%. Ако през края  на 2020 двустаен апартамент там се е търгувал за 520 евро/кв.м., то сега средната цена е 738 евро/кв.м. 

Централните райони "Каменица" 1 и 2 също бележат огромни върхове, показват сравнителни анализи са цените им. Квадратният метър на двустайно жилище там в края на миналата година се е търгувал за 770-790 евро, докато днес е скочил на 860-870 евро. 

Повишаване със сравнително същия процент има и в кварталите "Център", "Гребна База" и "Остромила", където тече бурна урбанизация с различни по големина жилищни имоти. Около 10% ръст на цените на имотите се наблюдава в "Тракия", "Южен" и "Западен". Най-устойчиви пък са цените в "Съдийски" и "Смирненски". 

Най-високи остават цените в "Младежки хълм" и "Капана", където жилищните имоти са със средна цена от 1240 евро за кв.м. Близо до тези цени вече се нарежда и кв. "Кършияка", където средните стойности за квадрат са 1200 евро. Най-евтино жилище пък може да закупите в кв. "Изгрев" и индустриалните зони в рамките на града - около 550 евро за кв.м.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.