От Сдружението на собствениците на заведенията в България излязоха с позиция, според която наложените извънредни мерки в страната са безрезултатни. Собствениците на заведенията твърдят, че ограниченията се спазват единствено от тях и настояват за абсолютна карантина в страната, включително със затваряне на границите, съобщава БНР.

От сдружението смятат, че са единствените, които поемат удара от спазването на карантината заедно с местата за развлечение, театрите, кината и МОЛ-овете. Почти всички останали предприятия според собствениците на заведенията работят, макар и с ограничения.

Срещу това държавата не предлага на бранша никакви компенсации, а предложението за 60% компенсиране на трудовите възнаграждения на заетите, от Сдружението на собствениците на заведенията определят като смехотворно и настояват за спешно налагане на абсолютна карантина на територията на страната със затваряне на границите и забрана да работят всички търговски обекти, с изключение на магазините  за храни и аптеките за период от 14 дни, колкото се смята, че е инкубационният период на вируса на Covid-19.