Дълбока кома - така можем да опишем "здравното състояние" на туристическия сектор в Пловдив. Преди пандемията бизнесът беше във възход, а обнадеждаващите тенденции за все повече културен и бизнес туризъм доведоха до старт на строителството на още редица хотели в Пловдив. 

Хотелиреският ентусиазъм обаче беше попарен. И не от бизнеса с отдаване на къщи, стаи и апартаменти за краткосрочни нощувки, какъвто риск предвиждаха предприемачите, а от регулациите за пътуване, които дойдоха с Ковид-19 и вече удобно са се настанили в обществените порядки, така сякаш никога няма да изчезнат. 

Логичната развръзка беше да се забавят строителните дейности по строящите се хотели в града, след като наличната леглова база така или иначе стои над 80% празна. 

Сътресенията удариха най-големите ирачи на пазара в Пловдив - големите хотели, завещани ни от социализма. Част от веригите, които се помещават в бившите сгради на "Тримонциум", "Санкт Петербург", "Лайпциг" и "Марица", затвориха. А някои от тях въобще не са отворили и до днес. Според информация на TrafficNews повечето от тези хотели в момента търсят нови собственици. Дали обаче това ще се случи предвид неоптимистичните хоризонти за развитието на туризма, трудно е да се прогнозира. Такива хотели не се търгуват свободно на имотния пазар, така че не знаем какви са условията за покупко-продажба или отдаване под наем, които договарят гигантите. 

Междувременно обявени абсолютно прозрачно на пазара за имоти са още редица по-малки хотели в града. 

Сравнително новият хотел "Бордо", който е с квадратура 1500 кв.м и има над 22 стаи и апартаменти, се продава за 1 500 000 евро. Хотел "Тракийски стан" в Стария град също търси нови купувачи срещу миза от 690 000 евро. При по-големи обекти като хотел хотел „Норд“ на метри от Панаира, които дълго време строят на пазара, продажните цени падат и ако преди година цената бе 1,1 милион евро, то сега хотелът се продава за 765 000 евро. Сравнително новият и бутиков хотел "Фламинго", който е разположен в края на "Христо Смирненски", се търгува за 740 000 евро. Хотел "Централ" в Капана търси купувачи срещу 519 000 евро. 

Няколко сгради в строеж, проектирани за хотели, също са на пазара. Готов хотел във "Въстанически", разположен на 1000 кв.м., е обявен за 765 000 евро. Обект в строеж в Индустриална зона - Марица пък се продава за 325 000 евро. Приблизително същата - 315 000 евро е цената на търговски комплекс с мотел и ресторант в Индустриална зона Радиново, като обектът на 80% завършен с акт 16. Цената е без ДДС. Бизнес комплекс с хотелска част в строеж в кв. "Капана" е офериран за 350 000 евро. 

Няколко сгради ползвани или мислени като хотели също търсят нови купувачи. 

Като хотел се продава и сградата на Цар Киро, която е разположен в центъра на града до Понеделник пазара. Пететажната сграда, която е строена по проект за хотел, е с РЗП от 2200 кв.м. През 2015 г. е преустроена и въведена в експлоатация с Разрешение за ползване като жилищна сграда. Цената ѝ е 2 милиона ево. 

Бившият хотел над Главната на Пловдив, където в последствие се настани легендарното заведение "Кристал", а сега е рок бар и школа, също търси купувачи. Сградата на ул. "Лейди Странгфорд" е с РЗП от 1200 кв.м. и се търгува за 900 000 евро.