Производствен имот в пловдивското село Белащица е пуснат на търг от частен съдебен изпълнител. Първоначална цена, от която ще започне наддаването е 4,6 милиона лева.

Фабриката и терена под нея, който е около 3,1 декара, са в активите на фирмата-длъжник "Хера Трейдинг" ЕООД, чийто едноличен собственик е Жана Генчева.

Изграденото предприятие е за преработка на зеленчуци, производство на лютеница, кетчуп и други доматени сосове. Имотът представлява двуетажна сграда със сутерен, със застроена площ от 1341,84 кв. м. и РЗП – 3991,96 кв. м. Обект на продажба е не само фабриката, но и с пълно оборудване - хладилни отделения, специализирани машини, мониторингова система и т.н.

Инвестицията за построяване на фабриката датира от 2015 година. Тогавашните планове са капацитетът на цеха да бъде максимум 675 тона/годишно доматен и пиперков концентрати и 2500 тона лютеница, кетчуп и други сосове. Бизнесът обаче не тръгва добре и дори сградния фонд е не до край довършен.

Дружеството, срещу което се водят дела за дългове, е ипотекирало имота за над 4 милиона лева имота пред Българо-Американска банка за развитие, но не изплаща месечните си вноски. Именно затова имотът е отнет и към момента е в ръцете на ЧСИ Мариана Кирова.

Евентуални инвеститори могат да поддават документи от 16 януари до 16 февруари 2022, а ден след края на наддаването ще стане ясно има ли нов собственик на фабриката.