С 14 гласа „за“ срещу 6 „против“ бюджетната комисия на НС прие на второ четене промените в Закона за БНБ, които са необходими по пътя на България към ERM 2 и еврозоната, предаде БГНЕС. Поправките в закона не бяха подкрепени от БСП.

Пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов обясни, че България е принудена да промени закона, защото следва регламент още от 90-те години на миналия век. След дълги консултации с ЕЦБ е обсъждано или да продължим с фиксиран курс, или да спрем процеса по присъединяването към ERM 2, обясни Горанов. С днешното решение на НС единственият възможен мандат на представителите на българската държава в ERM е да поддържат сега установения курс 1.95583 лв. за евро.

„Пропуснаха колегите от БСП да препотвърдят желанието си за присъединяване към еврозоната, но съм сигурен, че не е по някакви геополитически съображения“, отбеляза министърът.

В отговор депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че са против аргументите да се променя нещо в законодателството ни, където е „закован“ курсът на лева към еврото. „Нищо не налага да променяме и вземаме решения, след като си имаме Закон за паричния съвет.

Депутатите от БСП заявиха, че не са съгласни такива важни решения да се предлагат предния ден и да се искат от тях категорични становища.

„Бордът на ЕЦБ е разгледала предлагания от България текст и го е одобрила вчера", съобщи пред депутатите управителят на БНБ Димитър Радев. В момента се намираме в процес на одобрение от Управителния съвет.

През последните 3 години, откакто се водят разговорите с ЕЦБ, не е ставало на въпрос, че България ще преразгледа валутния курс в момента, съобщи още той. „Преекспонирането на темата мисля, че ще доведе до обратни резултати“, предупреди Радев.