Почти не останаха терени за продажба в центъра на Пловдив, цените - до 2100 евро за кв.м. земя

В идеалния център парцелите са малки, основно в района на Бунарджика и Стария град

23.04.2023 20:00 14057 0
Почти не останаха терени за продажба в центъра на Пловдив, цените - до 2100 евро за кв.м. земя

Все по-малко са свободните терени за продажба в широкия център на Пловдив. На почти всеки такъв обаче изниква кооперация, а малкото останали стари схлупени къщи споделят същата съдба.

Квадратният метър земя в центъра на града се продава средно в диапазон между 600-1200 евро за кв.м., но някои продавачи го оферират дори за 2100 евро. Това показва поглед върху пазара за недвижимо имущество, който изглежда е предопределен от успешния темп на работа на строителните фирми и съответно златният момент за разпродажба на последните незастроени късчета земя в централните части на града.

В нетно изражение средната цена на терен в идеалния център на Пловдив е около 873 969 евро, но завишената цена идва единствено от това, че все още има няколко големи терени, които търсят многомилионна инвестиция. Цените в центъра са значително по-високи от средните цени на земя като цяло, което е логично предвид високите ставки за застроената площ и малкото имоти на пазара.  

Важно да се отбележи, че наличието на малко предлагане на терени в центъра на Пловдив е една от причините за значително по-високи цени за тези имоти. В същото време, фактът, че незастроените терени се превръщат в жилищни сгради, превръща терените в центъра във все по-ценен актив, като резултат от нарастващото търсене.

Цените на терените в идеалния център на Пловдив варират значително в зависимост от различни фактори, включително големината на парцела, местоположението, наличието на вода и електричество, регулационния статут, постройки в тях и евентуални проекти за конкретния терен. 

Най-скъпият терен е в непосредствена близост до Централна гара. Става дума за парцел с големина 12 хиляди кв.м. Обявената му цена е 11,4 млн. евро /951 евро за кв.м./, предвид, че преди няколко години офертите са същия имот бяха между 7,2-7,8 милиона евро. Парцелът е разположен в непосредствена близост до жп линиите и върху тях в миналото се разполага един от големите заводи за метална и химическа индустрия и търговия "Александър Амбарев" АД. Продават го реститути на предприятието. Зоната позволява до 60% плътност на застрояване, 2,5 КИНТ, а парцелът е рекламиран като подходящ за строеж на болница, хотел, търговски и офис площи, жилищно строителство. Възможното РЗП на сградата е около 40 000 кв.м. 

Вторият по-големина, а и финансови параметри имот, е този на бившата Кока-Кола. Имотът не е съвсем на центъра, но се води в широк център според разбиранията на брокери в момента. Теренът е с площ от 48 139 кв.м. Обявената цена е 10,6 млн. евро без ДДС. И неговата цена е значително увеличена: 

Бившата фабрика на Кока-кола поскъпна с 5,7 млн лева, след като уредиха ПУП-аПо имота няма материални подобрения

Ако изключим тези два имота, останалите реални предложения за терени в центъра са за далеч по-малки парцели. 

До преди няколко години все още имаше свободни терени в кв. "Каменица 1", заключен между бул. "Цар Борис III Обединител", бул. "Христо Ботев“, „Източен“ и „Мария Луиза“. Повечето от тях обаче се превърнаха в модерни кооперации, а въздух в квартала почти не остана. 

В централните части се запълват поголовно почти всички подобни терени, още повече, че голяма част от тях позволяват строеж на калкан. Логично, това води и до по-голямо РЗП, което се изтъква като мотив у продавачите са високите цени.

Оферта за един от последните незастроени парцели в кв. „Каменица 1“ търси купувач на терен с площ от 414 кв.м срещу цена от 485 000 евро или с други думи малко под 1200 евро за кв.м. Според спецификациите парцелът е предназначен за жилищна сграда и позволява бъдещо РЗП от 1600 кв.м., което представлява кинт до 4.

Най-много са офертите за покупка на терен на двата хълма - Бунарджика и Стария град. 

Най-скъпият терен в Стария град е с площ 1300 кв.м. и се търгува за 750 000 евро (574 EUR/m2) с възможно РЗП 1288 кв.м., тоест подходящ за многофамилна 3-етажна сграда. Имотът е минал през НИНКН /Иниститута за паметници на културата/ и е с разрешение за строеж. 

Парцел от 300 кв.м. в суперцентъра на Пловдив - до площад "Централен", се продават за 645 000 евро (2129 EUR/m2). Върху него има и къща за бутане, така че цената е обявена като базисна, но се договаря и обезщетение при продажбата. Имотът е подходящ за строителство на бизнес сграда, хотел, магазини, банка, жилищна сграда. Имота се продава за обявената цена и обезщетение по договаряне. Парцела позволява плътно застрояване и приблизително РЗП над 1500кв. 

Малко по-голям терен от 480 кв.м. метра в района на Малката Базилика пък търси купувачи за 600 000 евро. (1250 EUR/m2). Статутът на терена е за жилищно строителство с РЗП 1300 кв.м. Могат да бъдат изградени две жилищни сгради.

Висока цена търсят и собственици на терен със стари постройки за бутане до Семинарията. За 294 кв.м. площ, те търсят 537 000 евро (1827 EUR/m2).

Видно от пазара е, че колкото по-малки са парцелите, толкова по-скъп излиза и кв.м. При големите парцели в широк център на града, цената пада до 300 евро за кв.м., но необходимите инвестиции са непосилни за дребния и среден бизнес.

В бума на строителството през 2006-2007 имаше същата тенденция за изкупуване на парцели със стари къщи в кварталите, бутането им и изграждане на кооперации. Към момента изборът логично е далеч, по-малък, но цените и намеренията на инвеститорите много напомнят именно периода преди голямата криза.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.

 

Изпрати новина