Две пловдивски архитектурни бюра са победителите в тазгодишното издание на Годишните архитектурни награди „Арх Инова" в столицата. Темата на петото юбилейно издание е „Индустриални сгради”. 28 проекта се състезаваха в три категории - Производствени сгради,   Складове и логистични паркове и  Винарни.  Журито номинира 11 от най-добрите. Те бяха показани в изложба във фоайето на София Ивент Център.

На 17 октомври, на официална церемония бяха обявени и победителите. В категория "Производствени сгради" са се състезавали 14 проекта, а победител е производствена сграда „Витанеа"-Пловдив с проектант Архитектурно студио „Абстракта" и „Екогео 92" - арх. Милена Крачанова и арх. Елица Деянова.

Категорията Складове и логистични паркове събра 10 проекта. Първа награда не беше присъдена. На второ място бяха отличени Логистичен комплекс с офиси, административни звена и складове и Складова база с офиси и административни звена - и двата обекта са търговска база за промишлени стоки в село Труд, община Марица .

Проектант е "Ер Те Консулт" ООД, арх. Радо Тодоров.

Пловдивчанин стана Архитект на годината в класацията на Националния регистърАрх. Радо Тодоров е с най- много завършени обекти в страната

 „Благодаря на организаторите на конкурса за невероятния дух, който създават. Надявам се да има все повече претенденти за награди, които да покажат, че в България се правят качествени дизайнерски проекти, защото най-трудното нещо за един производствен обект е да се отдели част от неголемия му бюджет за един по-добър дизайн. Благодаря на журито, което показа професионализъм в оценяването на проекти и реализации и обективно казва „да" или „не" за определени проекти. Благодаря и на екипите на “Ер Те Консулт “и “Бюро Интернешънъл”, които неуморно стоят до мен. Очаквайте още такива проекти, които скоро ще ви покажем", каза арх. Радко Тодоров.

В категория Винарни журито разгледа 4 проекта, но не присъди награда. Организаторите на конкурса обаче връчиха за първи път специален приз за проект, който им е направил впечатление. Това е и номинираната от журито Биовинарна „Орбелус" с проектант Архитектурно бюро „Сдружени архитекти" - арх. Красимира Попова.

Журито, което определи победителите тази година бе в състав от девет утвърдени български архитекти:  проф. д-р арх. Бойко Кадинов, арх. Бисер Хантов, арх. Иво Пантелеев, арх. Илко Николов, арх. Мария Стоянова, арх. Мартин Христов, арх. Николай Давидков, арх. Борис Борисов и арх. Петя Танъмова.