Над 6 500 са ново регистрираните безработни от началото на тази седмица. До края на годината се очаква около 330 000 българи да останат без доходи заради епидемията от коронавирус. Тревожните данни съобщи в сутрешния блок на Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му по-голямата част от тези хора ще бъдат с право за минимални обезщетения от 9 лв. на ден, или по-малко от 200 лв. месечно.

„Данните показват над 54 000 безработни към вчерашния ден. Ако ръстът се запази, вървим към екстремални стойности”, предупреди Димитров.

 От началото на годината пък новорегистрираните безработни у нас вече са 60 000. От КНСБ очакват още 70 000 новорегистрирани безработни до края на годината.

„Половината от тях са с минимално обезщетение от 9 лева на ден, което е извън законовата норма”, посочи Димитров.

За това от синдикалната организация ще настояват от държавата да осигури допълнително около 50 млн. лв. за настоящите безработни и още около 25 млн. лв. за новорегистрираните, които ще отидат в Бюрата по труда до края на годината.

Пламен Димитров коментира и наложената мярка "60 на 40". По данни на КНСБ над 600 фирми са се регистрирали по тази мярка. Ресурсът толкова бързо няма да бъде изчерпан и тези 75 млн. лв., които са нужни би трябвало да бъдат осигурени в рамките на съществуващите пари - без нова актуализация на бюджета, подчерта Пламен Димитров.