Агенцията по заетостта отново ще анкетира работодателите, какви кадри са им необходими. Анкетата ще продължи до 20 март, като целта е да се събере информация за професиите и уменията, които трябва да притежават търсените от тях служители.

Проучването на потребностите на работодателите стартира през 2018 г. и се провежда два пъти в годината. Сега се прави за пети пореден път, припомнят от Агенцията по заетостта. Провежда се на база статистическа извадка от 4000 различни по големина работодатели, представители на всички сектори на икономиката в 28-те области в страната.

Те ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр и да посочат какви умения, компетентности и професии трябва да притежават кандидатите за работа и персоналът в техните предприятия. Чрез анкетния формуляр ще се проучи и кои са най-важните ключови компетентности и умения на 21-ви век, които работната сила трябва да притежава.

Резултатите за потребностите от кадри през следващите 12 месеца отново ще послужат за планиране на мерки и действия за подготовка на необходимата работна сила чрез организиране на подходящи обучения за придобиване на заявените професии, ключови и личностни умения, подчертават от Агенцията.

Посочените от работодателите очаквания за вид и обхват на търсени след 3 до 5 години професии ще подпомогнат определянето на приоритетите на областно и национално ниво в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта, включително при проектиране план-приема в средните и висши училища.

Обобщените на национално ниво резултати, също както и от предходните 4 проучвания, ще бъдат публикувани на официалния сайт на Агенцията по заетостта, в рубрика „Проучване за потребностите от работна сила". За работодатели, които желаят да се включат в анкетирането, но не са попаднали в извадката, след 04.03.2020 г. на сайта на Агенцията по заетостта ще бъде достъпен аналогичен on-line формуляр, в който да отразят своите потребности и очаквания, обясняват от Агенцията.