Немският гигант "Либхер" откри чисто нов завод за бетонна техника в Пловдив. Това е третата инвестиция в нова производствена база на фирмената група в Пловдив, като този път за локация на новия завод е избран терен от 37 декара на територията на града. 

Днес заводът за бетоновози беше официално открит, а за тържествената церемония в Пловдив пристигна един от собствениците на немския конгломерат - Филип Либхер. На откриването присъстваха още шефът на Българската агенция по инвестиции Богдан Богданов, областния управител на Пловдив Йордан Иванов, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн и представители на бизнеса. 

"Имаме глобално присъствие с над 140 компании в групата в над 50 страни и имаме 40 производствени обекта. Оставаме и 100% семеен бизнес. Всички акционери са членове на семейство Либхер. Заедно взимаме решения за развитието и за продуктите, както и финансовите и инвестиционните решения. Нашата независимост като семеен бизнес ни позволяват да взимаме бързо и автономно решения.  Ангажирани сме да направим положителен принос към технологичния процес, правим дългосрочни инвестиции включително по време на пандемията. Инвестирали сме само за 2021 година над 700 милиона евро. Фокусирани сме върху дългосрочното развитие и се стараем да бъдем надежден и достоен партньор дори в най-трудните времена, ангажирани сме да предоставяме най-високо качество. И това ни води към причината да сме днес в Пловдив. От над 20 години сме на българския пазар и днес ви приветстваме в третия ни обект в Пловдив. Новият ни завод е оборудван с най-новите производствени машини, за да отговорим на нарастващото търсене в Европа на висококачествени бетонобъркачки. Тази локация ни позволя по-ефективно производство за клиенти в Източна Европа. В заводът ни в Германия пък се сглобяват елементи за клиенти в Западна Европа и други части от света. Сега заводите ни в България и Германия имат оптимална връзка. Следвайки стратегията си до 2025, това ни позволяла да се конкурираме на най-високо ниво на пазара за технологии за бетон. С новата фабрика отваряме нова глава и предоставяме на нашите клиенти технологии от бъдещето", посочи Филип Либхер, който специално се обърна към всички служители и ги поздрави за ключовата роля в успеха на бизнес конгломерата. Богдан Богданов му връчи грамота от името на министъра на иновациите Даниел Лорер за поредната инвестиция.

Германският посланик Кристоф Айххорн пък представи любопитни данни, че според проучване на Германо-Българска индустриално-търговска камара върху нагласите на немските фирми, дошли в България, 90% от фирмите посочват, че са доволни от инвестицията си и биха инвестирали отново.

„Това е необичайно висока цифра и в други страни вероятно не е такава. Фактът, че имате трети обект в Пловдив сам говори за това“, посочи Кристоф Айххорн.  

Инвестицията за завода на „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ е над 17 милиона евро. В сумата е включен и трансферът на налични съоръжения от Германия, които частично са допълнени с ново закупени машини и съоръжения.

„Либхер“ е един от най-знаковите пример за развитието на бизнеса в Пловдив. Това е една от най-големите компании в машиностроенето, както и голям работодател -с над 2500 служители и масивни инвестиции на всеки няколко години. „Либхер“ бяха едни от първите, които направиха инвестиция в региона преди 22 години. Тогава Пловдив не беше голям инвестиционен и индустриален център, не откривахме по 7-8 завода на година и нямаше толкова развити индустриални зони. Успехът и промяната в града се дължат най-вече на българските и чуждестранните предприемачи тук. Но една от най-ярките звезди и успех е „Либхер“, посочи Стефан Стоянов. 

Инвеститор в новия завод е дивизията Бетонна техника към Либхер Интернационал АД. „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ ЕООД ще има ролята на вътрешен доставчик в рамките на дивизията. Основните усилия на екипа са насочени към развитие на производствените процеси до топ ниво с помощта на модерни принципи като Лийн, Индустрия 4.0. и т.н.

След официалното откриване на фабриката и прерязването на лентата, всички гости имаха възможността да се запознаят с производствената база и процес. Визитата бе извършена от производственият директор Георги Куфаров, мениджърър логистика и снабдяване Илия Шивачев и мениджър планиране Димитър Мичев, които разказаха детайлно за роботизираните технологии по производство на бетоновозите. 

Производствената и складова база с РЗП от 12 000 кв.м. се намира на Кукленско шосе, в непосредствена близост до митницата. В завода ще се произвеждат 2400 проекта и предварително монтирани възли, както и 400 изцяло готови бетоновози, разказа Куфаров. Изграждането на завода е отнело 2 години, като е използвана сграда на бивш завод за бетонни строителни елементи по време на социализма. Към момента заводът се помещава в база, която е под наем, но текат преговори за откупуване на целия сграден фонд и терена.  

"Днес представяме първите два готови бетоновоза, които се преминали цялата производствена линия. На ден изпращаме 6 камиона с миксери и бурета за бетон за дружеството ни в Германия. Към момента капацитетът на завода е 8 миксера за бетон на ден", посочи Илия Шивачев. 

Предприятието функционира от две години и за целта в него вече работят около 120 души, сред които административни ръководители и служители и производствени кадри - заварчици, механици, електромеханици, бояджии, складови работници.

Фирмата продължава да търси специалисти като индустриални инженери и инженер-конструктори и планира да увеличи работните позиции в бъдеще. 

Средната работна заплата е в горния сегмент за региона и съгласно системата за заплащане в концерна Либхер. Фирмата има и силно развита социална политика по отношение на своите сътрудници.