За втори път на пазара на имоти в Пловдив излезе емблематичната соцсграда на хотел "Дунав", ведно с двора към нея. Провеждането на втора подред публична продан се налага, след като в първия търг не се включиха желаещи да станат собственици на зданието, известно още като "виетнамското общежитие". 

Частен съдебен изпълнител е обявил 14-етажния имот и прилежащия му двор за публична продан, като този път цената е свалена с малко над половин милион до 5 962 002.59 лв. С парите от продажбата трябва да бъде обезпечен дългът на вече екссобственика, а именно акционерното дружество "Заводски строежи - ПС - Пловдив". 

Хотелът, разположен на второто кръгово кръстовище на Панаира, от години е затворен. Първите три етажа се даваха под наем за офиси, като там бе настанена и службата за социално подпомагане. Останалите етажи също не функционират. Легловата база е разпродадена, хотелът, който е в един от най-атрактивните райони в града - пустее. Във фоайето времето сякаш е спряло в средата на 80-те - студено, мрачно, порутено, с протъркани дивани от времето на соца.  

Въпреки това според дългогодишно оглавяващия съвета на директорите на АД-то Ангел Кацаров „Дунав” може да работи като хотел само ако се направят огромни инвестиции, за да бъде преустроен, тъй като сградата е строена за общежитие. Интервю с него по повод тъжната съдбата на дружеството титан преди 89-а и окаяното състояние, в което то изпадна след приватизация, можете да прочетете ТУК!

Продажбата важи за терена, разположен на изключително апетитно и централно място, точно на второто колело на Панаира, с големина от 2908 кв.м и сградния фонд върху него. Имотът се състои от общежитие /700 кв.м застроена площ/ и административна сграда, разделена на 14-етажна частсъс застроена площ от 464 кв.м и ниска 3-етажна част с площ от 225 кв. м. 

Върху недвижимия имот е вписана  ипотека на 01.03.2007 г., обезпечаваща вземането на Агенция за следприватизационен контрол /понастоящем Агенция за приватизация и следприватизационен контрол/. Съгласно закона обаче действието на вписването на ипотеката трае 10 години от деня, в който е извършено, като то може да бъде продължено, ако вписването се поднови преди този срок да е изтекъл. Към настоящия момент обаче няма данни за подновяването ѝ. 

Първоначалната цена на търга беше 6 624 447.32 лв., но след като желаещи нямаше, сега минималната цена, на която е оценен хотела е 5 962 002.59 лв. Инвеститорите, желаещи да станат собственици на имота, могат да се включат в наддаването от 21 януари до 21 февруари 2018.