Преди 40 години  в предприятието „Заводски строежи”  работят 1200 души. Те градят индустриалната зона на Пловдив- строят КЦМ, „Рекорд”, Устрем” ,ЗЗУ,  „Подем”, вдигат мастодонта в Шишманци, Комбината за целулоза и хартия в Стамболийски, „Химик” в Асеновград”  още десетки  промишлени сгради –гордостта на „развития социализъм”. Сред работниците има виетнамци и кубинци.  В момента във фирмата, която в края на 90-те е приватизирана и превърната в акционерно дружество, има трима директори, една счетоводителка и неколцина работници. Материалните активи на дружеството се топят, а 100-те акционери не са видели нито лев печалба.  Преди месец група акционери пускат жалба в прокуратурата, като сигнализират  за „груби нарушения, безстопанственост , кражби и нарушения на данъчното законодателство”.  Сигналът е срещу настоящият директор на АД-то Ангел Кацаров. Той оглавява борда на директорите на "Заводски строежи-ПС Пловдив" АД и "Заводски строежи-97-ПД" АД. Собственик е на 82% от дяловете в дружеството. 

„Заводски строежи” е един от най- ярките примери за вандалската приватизация, с която бе съсипана икономиката на страната.  Още в началото, ние служителите на фирмата бяхме подлъгани да се включим  с боновете от масовата приватизация, след това платихме и кеш големи суми, за да си купим акции, а след това фирмата бе буквално обезкостена”  разказва един от бившите главни инженери на дружеството Бакалов. Никой от настоящите акционери не помни кога е проведено последното общо събрание.  Било е преди 7-8 години, когато е избран и настоящия директор. Тогава в борда на директорите  на предприятието влиза и покойният бизнесмен Димитър Язов.  Надеждите са насочени към него, той като по онова време компанията на Язов развива успешна дейност и строителният предприемач работи по големи обекти. Това обаче така и не се случва.  

Междувременно обаче някои от  материалните активи на дружеството започват да се разпродават, а други са оставени да се рушат.  Собственост на АД-то са 15-етажният  хотел „Дунав”/на второто колело на Панаира/,  новостроящ се бизнесцентър на кръстовището та бул. „Дунав” и бул. „Цар Борис Трети Обединител”, две големи халета в района на КЦМ, подземни гаражи”, строителна техника , машини и пр.  Хотелът, който пловдивчани преди години наричат „виетнамското общежитие”  , от години е затворен. Първите три етажа се дават по наем за офиси, като там е настанена и службата за социално подпомагане. Останалите етажи обаче не функционират. Легловата база е разпродадена , хотелът който е в един от най- атрактивните райони в града- пустее. Във фоайето времето сякаш е спряло в средата на 80-те- студено, мрачно, порутено, с протъркани дивани от времето на соца.  Неясна е съдбата и на друга голяма сграда , собственост на дружеството- бизнес център „Север”.  Тя не е довършена, а кметството на „Северен” чака вече 11 години , за да се настани на първите етажи,  тъй като по договор те са техни. Следващите етажи са жилищна площ, апартаментите са продадени "на зелено", но собствениците им са пили  по една студена вода.  През 2013 година Община Пловдив завежда иск срещу „Заводски строежи”  , а Апелативният съд задължава АД-то да довърши строежа. Постановлението на Апелативния съд задължава фирмата "Заводски строежи" да изпълни в тримесечен срок сградата. То е от ноември 2013 , но година по-късно тя в същото състояние.  „Все едно че сме осъдили умрял човек. Решението е в наша полза, но фирмата няма ресурс да изпълни ангажимента си", коментира за TrafficNews.bg кметът на „Северен” Ральо Ралев. Преди време той като представител на администрацията и останалите собственици са обсъждали варианта сами да довършат сградата, но имало разногласия и така и не стигнали до общо решение. Ралев е скептичен относно скорошното приключване на строежа, макар че според него са  необходими около 1 милион лева , за да се довърши сградата

В сигнала си до прокуратурата акционерите съобщават за разпродадени машини от складовете на дружеството – циркуляри, строителни платна, къртачи, бензинови триони, приходите от които не са отчетени в дружеството. Твърдят, че не се отчитат и приходите от наемите на недвижимите имоти на компанията.  Според акционерите злоупотребите се извършват по следния механизъм- активите се бракуват, след което се продават като скрап. По този начин е продадена бетон помпа, на която е направен основен ремонт от „ТИР сервиз” ООД  месец преди сделката. 

Според информация на фирмения регистър „ДАКСИ” последното общо събраниена дружеството е на 11 април 2014 година. Тогава е сменен борда на директорите. На мястото на покойния бизнесмен Язов и на Веселин Трайков са назначени Стефан Стайков и Вангел Трайков. Приет е и финансов отчет. Акционерите обаче твърдят, че те не са били уведомени за това общо събрание. Според тях неколкократно са правени увеличения в капитала без тяхно съгласие. 

„Молим ви за незабавни действия , за да се преустановят по- нататъшни престъпления и да се осуети прикриването на вече извършените да бъде направено искане за отстраняване на Ангел Кацаров от длъжност” пишат акционерите в сигнала.

„Подлъгаха ни първо с боновите книжки, после всеки месец отделяхме от заплатите си, за да купим акции. И сега-нищо” коментира Димитър Златанов. Колегата му Георги Бояджиев е възмутен, че  въпреки годините тежък труд в строителната компания, повечето хора вземат малки пенсии, тъй като през последните години са били осигуряване на минимална работна заплата. „Че дивиденти няма да видим е ясно, но поне да ни върнат парите, които сме дали за акциите. Аз с тези пари можех да изуча децата си в чужбина!” ядосва се Бакалов.

„По сигнал на акционерите има образувана преписка в прокуратурата , а проверката е възложена на Икономическа полиция. Става въпрос за сключване на ред вредоносни сделки от страна на изпълнителните директори, свързани с разпродаване на активи , с което грубо се нарушават интересите на акционерите” коментира адвокат Росен Димитров.

Ангел Кацаров е категоричен, че хората, подали сигнала срещу него не са акционери в "Заводски строежи-ПС-Пловдив" и нямат право да подават подобна жалба срещу него, тъй като не са юридически субект. "Не вярвайте на хора, които докато работеха във фирмата я крадяха. Между тях има и такива криминални досието" твърди директорът. Отрича всички обвинения и казва, че е превърнал собственото си семейство в заложници на фирмата и че прави невъзможното, за да оправя задълженията, натрупани от прешествениците си. "Аз държа най- големият процент акции. Според вас нормално ли е да крада от самия себе си?" коментира изпълнителният директор. 

Ето и интервюто, което Ангел Кацаров даде за TrafficNews.bg

 

Ангел Кацаров: Превърнах семейството си в заложници, за да спася фирмата

 

 

-Г-н Кацаров, срещу вас има сигнал от акционери, в който те твърдят че дружеството се източва . Как ще коментирате обвиненията?

-Каква е легитимацията на тези жалбоподатели? Говорим за „Заводски строежи 97 –ПД”. То е създадено по линия на масовата приватизация. Има 220 акционери и никакви движимо и недвижимо имущество. Дружеството е акционер с 16 процента в „Заводски строежи ПС- Пловдив” АД. И посочените господа не са акционери в него. Т. е те не могат да представляват дружеството като юридическо лице. В сигнала няма нищо вярно. Аз не съм вехтошар, за да продавам стари бормашини. Ще заведа дела за клевета срещу всички. Това са абсолютни лъжи.  Аз съм погасил всички задължения на тази фирма. Срещу дружеството имаше много изпълнителни дела.   Да не забравяме , че тези хора , които претендират , че са акционери, имат  ангажимент не само към активите , но и към пасивите.

- В  какво състояние  заварихте фирмата, когато оглавихте борда на директорите?

- В окаяно състояние с много големи задължения. Наследих милиони задължения от предишното ръководство.Влязох като изпълнителен директор през септември 2008 година, тогава започна и кризата.  Въпреки това аз не съм спирал да обслужвам старите дългове. Работя от сутрин до вечер. Няма събота, няма неделя. Не помня от кога не съм ползвал отпуска.

-Колко души работят в момента във фирмата? Имате ли обекти?

-Сега в момента сме много малко- около десет души. Нямаме обекти, работи само производствено техническата база. Произвеждаме специални елементи за КЦМ. Това за нас е по-добре. Всички си получават редовно заплатите.

- Как си обяснявате краха на „Заводски строежи”- този мастодонт , който е построил десетки заводи?

-Не мога да си го обясня. Наистина не мога.

- Защо завършването на бизнесцентър „Север” се бави с години? Администрацията на район „Северен” някога ще успее ли да се нанесе там?

-Аз искам. Правя всичко възможно това да се случи. Но общината трябва да ми окаже съдействие, финансова помощ. Срещу това те ще получат допълнителна площ.  За момента нямаме възможност да го довършим. Проблемът е наследен.  Това , че сградата  сега изглежда в почти завършен вид , заслугата е моя.  Водим разговори с общината, уж стигаме до консенсус, но не знам защо не се получава. Възстановил съм парите на някои от собствениците, които бяха купили помещения , а заради забавянето се отказаха.

-Каква  сума е необходима за довършването на бизнесцентъра?

-Около 650 000 лева.

- Сградата на неработещия хотел” Дунав” също е ваша собственост. Какво ще се случи с нея?

-„Дунав”  може да работи като хотел, защото разходите са огромни. Не мога да се меря нито с „Марица”, нито със „Санкт Петербург” . Тази сграда е строена за общежитие , а не за хотел и са необходими големи инвестиции, за да бъде преустроена.

-Няма ли интерес към нея?

- Ще ви бъда благодарен, ако предизвикате такъв. Водили сме много разговори, но на този етап няма нищо, за което да можем да говорим.

-Каква е цената на сградата, има ли тежести?

-Не, няма тежести. Цената е по договаряне. Сградата е подходяща и за хотел, и а бизнесцентър.

- Как виждате бъдещето на „Заводски строежи”?

- В мечтите си виждам работеща фирма. Правя всичко по силите си това да се случи. Превърнал съм семейството си в заложници. Синът ми, който работи при мен, защото аз го помолих, сега ме обвинява, че му губя времето и иска да бяга. Много вероятно е и той като други млади хора да напусне страната.  

- Акционерите се надяват да успеят да си върнат поне парите, които са дали за акциите. Това възможно ли е?

- При мен са идвали хора, които са искали да си продават акциите. Дори на някои от тях съм ги изкупил. Нямам нищо против при едни добронамерени преговори  акциите да бъдат изкупени. Тези хора, както и стотици други бяха излъгани по времето на масовата приватизация. Нима другите акционерни дружества, които са в същото положение,  връщат парите? Едно акционерно дружество не  е банка.

- Твърдят, че никой не ги търси за общи събрания, че за последно са били на събрание преди 5-6  години.

-Последното общо събрание бе преди две години, около 2 месеца преди Язов да почине.

 

Теодора Чочева – Василева, адвокат на дружеството:

От две години издирваме акционерите, за да проведем общо събрание 

Нямаме притеснение по отношение на сигнала. И на двете дружества са извършени одити , както изисква Закона за счетоводството. Одитът означава проверка на цялата документация на фирмата , което показва , че твърденията са голословни.  Отдавани под наем обекти, приходите от които да не се отчитат – няма. Относно твърдения за НАП, на „Заводски строежи ПС” АД са извършени няколко пълни данъчни ревизии, които обхващат пет годишен период. Ако имаше някакви нарушения, щеше да има ревизионни актове. А такива няма.  В момента и двете дружества покриват стари задължения, кредитори съдят дружеството, но г-н Кацаров успява да ги погасява.  Акционерите трябва съгласно Търговския закон да си пуснат едно искане и да им се осигури достъп до цялата документация на дружеството. За да видят истинското финансово състояние на двете дружества, преди да твърдят че няма свикано общо събрание и не се изплащат дивиденти. Такива не се полага по две причини-  Заводски строежи 97 няма търговска дейност от 6 години- т.е нямат приходи. Има само стари задължения, които се покриват, за да не се образуват изпълнителни дела. В „Заводски строежи 97” няма нищо , от което тези хора да получат някакъв дивидент. Да, те са подведени като много от българите от масовата приватизация.  От тук нататък г-н Кацаров може да купи на номинална стойност акциите на тези хора, ако те ги предложат. Той е готов да ги изкупи. За мен като юрист  и страничен наблюдател , „Заводски строежи 97” отдавна е трябвало да влезе в процедура по ликвидация. Това дружество е кухо и няма защо да съществува.По отношение на общите събрания от две години се опитваме да направим такива, но виждаме огромни затруднения, поради факта че няма актуален списък с акционерите. Не можем да открием ЕГН-тата на хората, адресите, за да свикаме валидно общо събрание. Чрез ГРАО и полиция търсим акционерите. Има починали акционери, търсим наследниците им.  Не можем да изберем нов борд на директорите. Истински „параграф 22” – за 13 години практика за първи път попадам на такъв случай.

 Парашкева Иванова