Строителството на първия небостъргач в Пловдив може започне скоро в Тракия, съобщава вестник „Капитал”.  

Жилищният небостъргач е с работно име "Тракия скай" (защото е до едноименния квартал), ще е 130 м и ако се случи, ще измести дългогодишния шампион по височина в града - 103-метровия парк-хотел "Санкт Петербург". Новата сграда ще е на 40 етажа с обща площ 40 хил. кв.м. Любопитният детайл е, че инвеститорът не е от строителния сектор - ливанският бизнесмен с българско гражданство Абдул Карим Мохамад Хассун, който има машиностроителна компания.

Засега проектът няма финално ОК от пловдивската община. Обемно-устройственото проучване е било разгледано на експертния архитектурен съвет. Следващата седмица този план ще е изцяло готов и с него инвеститорът ще кандидатства за виза за проектиране.

Терен с верига от продавачи

Имотният регистър пази много сделки с терена от над 6 декара, върху който ще се строи, като цената му се срива с годините. В края на строителния бум, точно преди срива, през февруари 2008 г. пловдивската "Рейсинг" успява да го продаде на "Тера вижън" за 5.53 млн. лв. Нейният основен съдружник Васил Апостолов ипотекира земята в Пощенска банка. Другите строителни проекти го завличат надолу и в края на 2013 г. вероятно заради дългове теренът е прехвърлен на имотно дружество от групата на Пощенска банка срещу 1.89 млн. лв. Почти две години по-късно парцелът е продаден от "ИМО пропърти инвестмънтс Сoфия" на дори малко по-ниска цена - 1.77 млн. лв.

Купувач е току-що учредената "Елеганс билдинг". Тя е с едноличен собственик и управител ливанският бизнесмен с българско гражданство Абдул Карим Мохамад Хассун. Той развива бизнес в Асеновград от началото на 90-те години, като в края на века приватизира обособена част от "Завод за шлифовъчни машини" в Асеновград за 515 хил. лв. Днес притежава няколко компании, занимаващи се основно с металорежещи машини - стругове, фрези, преси, шлифовъчни машини и други, като производството е в "Милко", а търговията - в "Машин комерс". Асеновградската "Машин комерс" беше най-динамично развиващата се компания в класацията за малък и среден бизнес "Гепард" на "Капитал" за 2014. Компаниите на Хассун имат около 90 млн. приходи и около 3 млн. лв. печалба за 2015 г.

Инвеститорът не пожела да говори пред "Капитал" за идеята, параметрите или стойността на проекта си. Според архитекта на сградата Георги Стоянов минималната сума на инвестицията ще е около 20 млн. евро, за които очевидно ще се търси банково финансиране.

Мерките на "Тракия скай"

Проектът е на "Архитектурно дизайнерско студио". Мястото е квартал "Тракия", на ъгъла между ул. "Шипка" и бул. "Освобождение" - близо до магазините Lidl и Decathlon.

Първият план е бил за две кули - от 95 и 130 метра, и е бил на ливанците "Раби Брейди архитектс". Стоянов обаче уточнява, че инвеститорът го е променил. Причината - по закон високите жилищни сгради трябва да разполагат с две стълбища и две асансьорни системи в случай на нужда от евакуация, а при две кули това би свило много площта за апартаменти, което от своя страна ще повлияе негативно на очакваната печалба, казва архитектът.

се още не е ясен точният брой на апартаментите на всеки етаж, но според Стоянов те ще са по три или четири - или над 100. Сградата ще има и фоайе и малка офисна част за мениджмънта й, възможно е има и лоби бар. При строителството ще бъдат ползвани енергоспестяващи технологии за отопление, вентилация и енергозахранване с висок процент на преобразувана енергия, обяснява архитектът.

По разчетите на архитектите на новата сграда себестойността на строителството вероятно ще е около 500 евро/кв.м, а продажните цени вероятно ще започват от 700-750 евро нагоре. Подобни разчети обаче са силно под въпрос, тъй като в момента не е ясно нито началната дата на проекта, нито кога би била завършена тя.

Стои и въпросът как е възможно да се строи толкова висока сграда, особено в район, в който общият устройствен план на Пловдив позволява максималната кота корниз в тези територии от 20 м. Някъде в миналото обаче има издействан подробен устройствен план без ограничения. "Не ние, а някой от предишните собственици, защото този имот е минал през няколко ръце, е правил такава разработка за изменение на ПУП-а, в която височината не се ограничава", обяснява Стоянов.

Пазарът наоколо

Според пловдивски имотни агенции търсене на луксозни имоти в града има, а районът на Тракия попада сред популярните места за покупки заедно с кварталите "Кючук Париж", "Кършияка" и център. Според вида на сградата (старо строителство или в строеж) варира и цената на квадрат. Според данните на imot.bg цените на апартаментите в "Тракия" на зелено се движат между 500 и 530 евро на кв.м, докато тези за старо строителство са между 580 и 650 евро на кв.м.

И пазарът на луксозни жилища в страната расте, казва Гергана Димитрова, собственичка на имотна агенция във Варна. "Търсене на такива имоти има, но клиентите се спират от такси поддръжка", смята Димитрова. За района на Варна варират от 3 до 5 евро на кв.м месечно и включват поддръжка на общите площи като озеленяване, почистване, охрана и други услуги. Въпреки че в града все още няма обявени планове за жилищен небостъргач, в момента се строят няколко големи жилищни комплекса от луксозен тип.

Досегашният опит с апартаментни небостъргачи извън София не е особено успешен. Най-голямата построена жилищна сграда до този момент е именно на Черноморието, но в Бургас. Деветдесетметровият небостъргач на "ГМ строй" е на 30 етажа, но нито един от собствениците до този момент не е влязъл в апартамента си - причината е, че обектът така и не е довършен, а фирмата изпълнител е във фалит.