До пет прасета ще може да се отглеждат в двора. Свине майки за разплод  ще бъдат забранени за домашните стопанства. Това предвиждат правилата на Еврокомисията за биосигурност, които ще трябва да бъдат приложени и у нас.

Критериите на ЕК забраняват да се допуска контакт между свинете във фермата и с прасета от други стопанства, както и с диви свине. Това означава, че трябва да се сложи край на практиката животните да се разхождат свободно из двора или да се пускат да ровят на сметището.

Друго изискване е собственикът да облича и сменя дрехи и ботуши  при влизане и излизане от помещенията, да не ловува 48 часа преди контакта със свинете. Клането в домашни условия пък е разрешено само в присъствието на ветеринар.

Тези мерки ще бъдат заложени в Превенционния план за 2020 година за биосигурност на малките стопанства у нас.

Една от първите задачи на властите обаче  е да се справят с  нелегално отглежданите прасета.

Нерегистрираните стопанства са големият проблем, който се отчита и като основен фактор за разпространение на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/. Заради тях търпим и най-големи критики от Еврокомисията. При последното си посещение в Брюксел в понеделник земеделският министър Десислава Танева е трябвало да се обяснява по въпроса с еврокомисаря по безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който е препоръчал в България спешно да се вземат нужните превантивни мерки, за да се спре разпространенито на заразата.

Тема "незаконни стопанства" не съществува за ЕК, не следва да има изобщо, а камо ли да говорим за обхващането им в  превенционни планове или спешни мерки, подчерта министър Танева.

Тя е категорична, че легализирането на всички стопанства е мярка, която трябва да се предприеме независимо дали има африканска чума.

Животните, отглеждани в нерегистрирани стопанства при всякакви мерки на биосигурност са потенциално опасни в условията на епидемия от АЧС. Затва се налага разреждане на броя им, особено край свинекомплекси. Следваща стъпка е регистрация на личните стопанства и въвеждане на мерки за биосигурност. Важно е и  да се намали популацията на дива свиня, коментира проф. Люцканов,  декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет.

Той бе сред участниците в заседанието, което се проведе в сряда в Стара Загора. На него присъства министърът на земеделието Десислава Танева, а нейният заместник Янко Иванов представи Стратегия за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС). Документът бе обсъден с учените и експерти по ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора.

В стратегията са залегнали предложения за законодателни промени в Закона за ветеринарно-медцнската дейност, кото улесняват идентификацията и регистрацията на животните в т.нар „заден двор”. Документът включва и предложение за създаване на фонд „Зоопрофилактика“, който да подкрепя финансирането на дейността, свързана с епизиоотии в бъдеще.

 

ЕК обеща на страната ни около 14 милиона евро, които са за дезинфекциране на стопанствата и големите индустриални свинеферми.

Свиневъдите могат да получат пари около месец след приключването на цялата процедура по унищожаването на прасетата със съответните документи.

Предвидените 300 лв. на двор, които държавата обеща на стопаните, са за дезинфекция и няма да отидат във фирми, категорична е министърът. Дворът на село трябва да бъде прочистен от самия стопанин, дезинфекциран, оправен, една година да не се гледат свине и, при условията на закона, с изградени минимални мерки за биосигурност, които ще бъдат предписани на областните дирекции по безопасност на храните, ще може да се репопулира, обясни Танева.

Брюксел ще изпрати от 21 септември до 3 октомври експерти за проверка как се прилагат мерките за африканската чума по свинете.