Компенсаторни механизми заради растящите цени на тока поискаха от бизнеса, както и свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

"Предлагаме тази компенсация да я има, докато го има този драстичен скок в стойността на електрическата енергия, ние предвиждаме това да бъде до края на първото тримесечие на тази година, тоест до края на март", заяви в "Денят започва" председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

По думите му, ако компенсациите са справедливи, БСК ще призове своите членове - работодателите, да повишават доходите и да не увеличават цените.

"Таванът за енергийните разходи не компенсира в почти никаква степен свръхразходите за електрическа енергия. Ние предложихме 75 процента от разликата над прогнозируемата стойност на електрическата енергия, определена от КЕВР, до средномесечната стойност на електрическата енергия на борсовия пазар да бъде компенсирана. Това е справедливото и може да ни помогне да не затънем в блатото на енергийната криза и да ни доведе до сериозен икономически растеж", коментира още Добри Митрев.

Той прогнозира, че ако проблемът не бъде решен ще има фалити на структуроопределящи предприятия - компании от секторите химия, металургия, стъкларската промишленост.

"Някои компании вече са на ръба. Има уволнени служители. Прекият диалог с българското правителство още не е започнал, което е проблем, ако има диалог - ще стигнем до правилните решения", допълни Добри Митрев.

По думите му целта е да се увеличават доходите на предприятията и да има справедлива социална система.

"КСНС е нещо крайно. Има достатъчно средства, трябва да бъдат разпределени към всички", добави Добри Митрев.

Той прогнозира, че ще се върви към намаляване на цената електрическата енергия и поиска срещи с премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и енергийния министър.