Немският стартъп Next.e.GO е фирмата, която ще строи електромобили в България. Това потвърди икономическият министър Кирил Петков, той каза, че все още има детайли, които се уточняват.

„Вярно е, че преговаряме с фирмата, която излезе по медиите. Нямаше да го коментирам,  тъй като още не е подписан меморандума, но информацията е вярна. Next.e.GO е немски производител, който е единственият с хомологация в ЕС. Най-хубавото е,че фирмата ще си партнира с българската фирма Bosch, която произвежда части за такива коли. Така ще имам кластър, в който български фирми ще продават готови електромобили за пазара”, каза Кирил Петков.  Той обаче допълни, че има още неща, които предстои да се уточнят и отхвърли твърденията, че тази сделка е била стара, а сега само е завършена.

„През последните 5 седмици сме били в преговори всеки ден.  Хубавото е, че фирмата бърза, тъй като, който пръв излезе на пазара на електромобили - той има предимство”, каза Петков и каза, че до две години заводът трябва да е готов.

Припомняме, че според информацията изляза вчера в България ще бъдат вложени 140 млн. лева в Ловеч, където ще се открият 1000 работни места.

Електрическите коли от марката e.GO са малки и изминават близо 200 км с едно зареждане на батерията. Цените им започват от 26 хил. евро.

Next.e.GO ще инвестира 140 млн. евро в завода за електромобили у нас, разкрива 1000 работни местаГерманският стартъп от Аахен избра терен на братя Домусчиеви за нова фабрика