Производителят на електрически автомобили, с който България преговаря за завод, е германският стартъп Next.e.GO, твърди “24 часа”

Фирмата търси терени в 6 държави, в които да построи заводи. Преди половин година от компанията съобщиха, че ще отворят предприятие в Гърция, като инвестицията там е за 100 млн. евро. Първият завод на компанията е в германския град Аахен.

В България ще бъдат вложени 140 млн., а добрите условния за бизнес у нас привлекли инвеститорите. Те са харесали място за фабриката - тя ще е на терен на братята Кирил и Георги Домусчиеви в завод “Балкан”. Двамата са участвали активно в преговорите с германската компания и имали съществен принос за сделката.

Плановете са до 2023 г. да бъде построен завод в Ловеч, където ще се открият 1000 работни места. Електрическите коли от марката e.GO са малки и изминават близо 200 км с едно зареждане на батерията. Цените им започват от 26 хил. евро.

Преговорите с правителството са на финала, уточняват се детайли. Инвеститорите са от седмица у нас, но от месеци водят комуникация с държавата.

За автомобилната инвестиция пръв съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в неделя. А във вторник уточни, че се надява още тази събота да се подпише споразумението.

Събитието ще е в “София Тех парк”, където ще бъде представена компанията инвеститор, а министър Кирил Петков ще се повози в електромобила, който ще се произвежда у нас.

Ще бъде подписан и меморандум между Министерството на икономиката и инвеститорите. С него ще се поеме ангажимент до 20 юли Министерският съвет да одобри държавната подкрепа за построяването на завода, която се очаква да възлиза на 34 млн. евро.