Покупката на имот за мнозина е една от най-сериозните крачки, които предприемат в живота си. В най-честите случаи става дума за жилищен имот, който се купува с цел обитаване. Процесът по търсене на перфектното място и оферта обаче е съпроводен от изключително много и различни условности, като на първо място разбира се стои финансовият фактор. 

Тъй като покупката на жилище е скъпо удоволствие и съдържа в себе си окончателност при сключване на сдерката т.н. покупко-продажба, купувачите трябва да са изключително внимателно какво точно купуват, при какви условия, на каква цена и разбира се какви ще бъдат последствията от тази покупка. 

Именно поради тези причини и защото твърде често купувачите се оказват хванати в капана на изкусни брокери и дори собственици, които лично продават имотите си, от TrafficNews и Traffic Properties обединихме основните клопки, които ви дебнат на имотния пазар. 

  1. Собственост 

Първото и най-важно нещо, което трябва да се уточни при сделка с имот е кой или кои са собствениците на имоти. Звучи ви логично и чак прозрачно, но се оказва, че това въобще не е толкова очевидно. На първо място трябва да изясните чия е земята под имота - общинска, частна и на кой точно. В общия случай, ако купувате апартамент вие получавате и идеални части от поземления имот, който е съсобственост на останалите собственици на жилища. Това обаче не е винаги така. Възможно е земята да бъде общинска, възможно е и да е останала в ръцете на инвеститора. Възможно е да е на собственици, които са имали къща на мястото и са отстъпили правото на строеж без реално да продават терена. Във всеки един от тези случаи без оглед къща или апартамент купувате, ако той е без земя вие ставате собственик само на конкретния самостоятелен обект, който обаче при определени обстоятелства като земетресение или пожар може да се окаже несъществуващ, а вие лишени от имущество. Разбира се има правни способи за защита, като имотите често се застраховат срещу бедствия и аварии, но така или иначе това е опасност и риск, които е добре да избегнете. Същото важи и за общински земи, на които е построена къща с отстъпено право на строеж. Реално вие не притежавате земята, а общината има право да се разпорежда при определени условия с нея. Не на последно място съсобствеността на имот може да изиграе лоша шега, особено в условията на наследствени или брачни отношение. Най-честите клопки са за продаване на имот от един човек, който е придобит от него по време на брак или съвместен живот с друг човек, който вече има права над този имот.

Съвет: За да избегнете всички тези възможности изисквайте документация от Агенция по вписванията и по възможност от съответната община за собствеността на имотите. Внимавайте дали всички идеални части от един имот са при човека или хората, представящи се за собственици. 

  1. Ремонти и строителство 

Най-големите опасности при различни ремонти са те да се окажат незаконни, в случай че за тях е необходимо строително разрешително или друг тип документация и съгласуване с компетентните институции. В България почти никой не изповядва практиката, че ремонтът е нещо, което касае някой друг освен него самия, камо ли някоя институция. В това число влизат конструктивни изменения в апартаменти в жилищни сгради, които могат да костват устойчивостта на сградата като премахване на носещи конструкции, избиване на врати, прозорци, заграждане на тераси, приобщаване на различни пространства, част от общите части на сградата, за целите на лично владение и т.н. Тук се включва и промяната на предназначение на пространствата, която обаче е против закона. Така например вие не можете да решите да разположите санитарно помещение над спалня или да смените местата на всекидневната и спалнята, съгласно действащото у нас законодателство. Такива изменения обаче има на практика в почти всяко по-старо жилище. Проблемите могат да започнат при обследвания и пазарни оценки, в случай че извършвате покупка с ипотека. Това обаче не е единственият ви проблем. Всеки съсед може да подаде жалба срещу вас за тези изменения и съответно отговорността ще падне на вашите плещи. При закупуване на къща реконструкциите са още по-голям проблем, тъй като много често собствениците на такива имоти надстрояват, правят стаи в подпокривното пространство чрез повдигане на покривната конструкция, изграждат навеси и друг тип съоръжения, които нямат разбира се никакви документи и са напълно незаконни. Във вашето поле пада отговорността, ако това бъде засечено от компетентен орган - да понесете санкции и да разрушите незаконното строителство. Това понякога може да коства целия имот. 

Съвет: Изисквайте пълна документация по отношение на разрешителното/разрешителните за строеж и прилежащата документация. В случай, че има разминавания между нея и това което виждате на практика, по-добре намерете друг имот или обяснете на собственика, че искате /в случай, че е възможно/ да узакони имота в този му вид. 

  1. Тежести 

Това е един от най-неприятните капани, но за щастие чисто документално той е по-лесно проверим. Във всеки случай най-добре е да накарате адвокат да проучи въпроса с тежестите върху имот. Това могат да бъдат запори от банки, ЧСИ-та, физически лица, фирми, които имат финансови претенции към собственика. Закупувайки имуществото вие рискувате то да бъде продадено, а парите иззети за погасяване на дълговете на предходния собственик. В това число влизат законови и договорни ипотеки върху имотите, семейни претенции на наследници или партньори. 

Съвет: Изисквайте удостоверение за тежести от собственика и дори той да ви предостави такова проверете неговата автентичност, но и валидност към датата на сделката. 

  1. Регулации, статути и етап на строителство 

Регулацията на земята при покупка на терен за строителство или на къща с терен е първото нещо, което трябва да проверите. Много често, особено в обръча на големи градове, собствениците строят имоти върху земи със статут земеделска земя. Част от тях преминават през тежки рестриктивни процедури за допускане на строителство, но статутът остава такъв с всички произтичащи от това последствия. Такива са например липсата на пътища, както и тяхната поддръжка, осветление и т.н., но и не само. Много често обаче строителствата на такива парцели са на практика незаконни. Има и трета хипотеза – къщи се продават често при липса на 100% степен на готовност по документи. В този случай токът и водата се водят все още промишлени, което оскъпява много битовите сметки.

Съвет: Проверете статутът на земята и дали той позволява строителство и то с какви параметри. Проверявайте дали имотите са в завършена степен с цялата документация и издаден документ за годността за ползване – акт 16.

  1. Ток, вода, комуникации и некачествено строителство

Често човек оглежда имота като големина, разположение, изложение, вид, външно състояние и съпоставя тези параметри с цената. Има неща обаче, за които се сещаме твърдя късно, а именно комуникацията, която често е бетонирана в стените, подове и тавани и остава недостъпна за простото око. Често се оказва, че иначе освежен дом, който купуваме на цената на имот, за който не се налага ремонт, трябва да бъде изкъртен из основи, защото има нерешими проблеми в тръби, кабели или друг тип комуникации. От там могат да идват прикритите течове от освежителните „търговски“ ремонти, може да се окаже, че цялата ви мрежа изключва при малко натоварване или че въобще нямате прокарани кабели, там където трябва. Често при така наречените ремонти за продажба, майсторите прекъсват комуникации и на практика е невъзможно да установите откъде точно идва проблемът. Решението е къртене до нулата. Което ще ви коства приблизително межди 20-40% оскъпяване на покупката в крайна сметка. Некачественото строителство влиза в това число, както и проблеми с покриви или мазета, които купувате без да видите или дори след оглед, но след два месеца се оказват под вода.

Съвет: Изисквайте документи на сградата – разположение на ел и вик мрежа. Проверете състоянието преди покупка – в случай на нужда вкарайте клауза за подновяване/възстановяване на мрежите за сметка на първия собственик. Изисквайте технически паспорт или енергиен сертификат, ако има такива за обекта.

  1. Скритите социални капани и общите части

Апартамент в тих квартал с чудесни съседите. Чували сте тази брокерска рецепта за бърз успех. За съжаление в реалността често тази идилия е равносилна на шумен булевард, заведение под терасата или съсед, който е готов да ви вика полиция или да ви съди до дупка заради реални и нереални причини. Вторият проблем е този с общите части – преразпределение на финанси за ремонти и входни такси, проблеми със задлъжнели съседи, компрометиран покрив.

Съвет: Говорете с потенциалните ви нови съседи преди покупка. Попитайте поне двама-трима различни за реалната ситуация. Огледайте района и попитайте и хора в съседни сгради или търговски обекти.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.