Новата перла в сърцето на Пловдив намери един от кръстниците си, които предложиха име на най-новия хотел в града под тепетата. Стотици участници се включиха в играта с предложения за имена, с които да бъде кръстена емблематичната сграда на ул. "Ангел Букурещлиев" 15. Скоро тя ще се превърне в страхотен хотел в старинен стил, който ще бъде с гледка към Античния театър и Стария град.



Чрез жребий, изтеглен преди седмица Самуел Панов бе избран за спечелването на голямата награда iPhone XS MAX. Младият мъж сподели, че е научил случайно за играта от социалните мрежи. Обича предизвикателствата да участва в състезания, а спортният му дух вероятно идва от любовта му към туризма - именно това е сферата, в която той работи. Той участва в томболата с предложение за името на хотела- Феникс. Идеята идва от това, че на мястото на изоставена и рушаща се фабрика от миналото след известно време ще "възкръсне" една нова, модерна сграда, запазила духа на миналото, но носеща стила на настоящето.

Феникс е едно от десетките предложения, които собствениците обмислят, но те все още не са избрали име за хотела си. 

Вижте какво сподели победителят в играта:


През седмиците на играта бяха раздадени 14 спа уикенда за двама в хотел "Форум" в Слънчев бряг. В периода от 1 до 14 юли хората изпращаха своите предложения, а до 18 август можеха да гласуват за няколко от имената, селектирани от комисия, в която влязоха архитект и общественици.

Желанието на двама предприемачи – Цветан Пулев и Илиян Филипов е името на хотела да бъде свързано с историята на мястото, на което ще се издига емблематичната сграда. Самият Пулев признава, че от години е имал мечта да възстанови старинната сграда и да върне духа на една от най-аристократичните улици на Пловдив - "Ангел Букорещлиев". Прави го заедно с друг пловдивски бизнесмен - Илиян Филипов, собственик на транспортната компания ПИМК.



За реставрацията се обръщат към софийската архитектурна компания "Бюро" и пловдивския им партньор "RT Consult". Хотелът се реставрира, запазвайки аристократичната фасада на фабриката, съчетан с модерен и елегантен вътрешен дизайн. Проектантите са направили отливки на всички корнизи и характерни орнаменти на сградата, за да ги съхранят при строителството. Очаква се хотелът да отвори врати в началото на 2020- та година.

Някога сградата е била най-голямото, модерно и добре оборудвано тютюнево предприятие в България, собственост на италианеца Карло Вакаро, създадено на базата на бившата фабрика „Ставридис”. Заради силната конкуренция през 1909 година. Вакаро основава акционерното дружество „Съединени тютюневи фабрики”, известно по-късно като „Картела”. Това дружество обхваща две трети от тютюневата промишленост в страната и около 35% от обработката на тютюна.



Водени от любовта си към старинната пловдивска архитектура Цветан Пулев и Илиян Филипов са обединили усилия да възродят построеното през 1890 г. здание за нов живот. Това бе и поводът да попитат пловдивчани какво име да носи хотелът, който е на емблематичното място в центъра на Пловдив.