Новият каталог, който промотира Пловдив за целите на IT и аутсорсинг индустрията, представя данни за заплатите в двата сектора.

Според данни на Националния статистически институт, за период от 4 години от 2012 до 2016 работните места в сферата на IT и телекомуникации в Пловдив. Последната статистика за средната работна заплата в града под тепетата сочи, че най-високи са заплатите именно в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - средно - 2 065 лв.

Така възнаграждението се явява два пъти над средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за септември 2018, която е 1 009 лева. Ръстът на заплатите пък бележи цели 6,7% пункта в скалата спрямо същия период през 2017. В сферата в Пловдив работят малко над 4 051 души. Отделно непрестанно има обяви за работа, т.е. свободни места най-вече в колцентрове и звена по онлайн услуги.

Какви обаче са средните заплати по различните позиции в IT и аутсорсинг компаниите, които работниците в Пловдив получават?

Проучване на Trakia Tech разделя средните заплати в две категории - за служители без опит или за младши служители, както и отделно за специалисти със стаж. Логично, заплатите във втората група се покачват от 1,5 до 2 пъти спрямо възнагражденията на новите попълнения без опит.

Най-висока за неопитните служители е заплатата в сферата на автоматичното QA /Quality Assurance/ или Осигуряване на качество в IT компаниите. Там заплатите варират от 600 до 1000 евро за младшите и от 1500 до 1900 евро месечно за старшите служители. Единствено вещите разработчиците в IT индустрията взимат повече с горна граница около 2300 евро, при начинаещите на същата позиция заплатите варират от 750 - 1300 евро. Всички представени възнаграждения са чисти, т.е. с приспаднати данъци.

В аутсорсинг индустрията, нетните заплати са далеч по скромни. Там най-добре платените позиции са в отдел "Финанси и счетоводство", където младшите взимат от 550 до 700 евро, а старшите от 850 до 1100 евро. Типичната работа с приемане на обаждания за определена услуга се заплаща стартово с около 550 евро. Прави впечатление, че по-старшите в тези фирми, не се отличават с много по-стимулиращи възнаграждения. Неофициално работниците обаче взимат бонуси, които често остават извън статистиката. 

Ето и ориентировъчните данни в двата сектора по позиции: