Какви мерки са предприели някои от държавите в Европа, за да се справят с кризата в социален и икономически аспекти?

Навсякъде е скочил броят на безработните, като в Австрия за седмица те са скочили със 115 хиляди, съобщи Нова тв.

В същото време там, обаче супермакретите предлагат 5 хиляди работни места. Отново в Австрия - в рамките на 3 месеца работното време може да бъде съкратено от 10 % до 90 %, като 3 седмици от тях е възможно изобщо да не се работи. Работодателят заплаща реалното работно време, а държавата остатъка до нормално договореното.

В Белгия правителството ще покрива разходите по сметките за вода, газ и ток за всички, които са в „техническа безработца“. Всички сектори и дейности, които са затворени или ще пострадат поради отмяна на събития, ще получат компенсация в размер на 5 000 евро. Гърците ще могат да кандидатстват за специалната помощ от 800 евро.

А Великобритания, макар и закъсняла вече има план. На работниците в доброволна карантина се изплаща болничен. Грантова схема за бизнеси, позволяваща възстановяване на до 80% от възнагражденията за лица, които в противен случай ще бъдат съкратени. Наемателите няма да могат да бъдат гонени от домовете за неплатени наеми поне за период от 3 месеца. Толкова ще е и ипотечната ваканция за наемодателите. Предвидени са и 330 млрд. паунда за заеми за фирми, борещи се със загуби заради вируса.