Шест фирми, облагодетелства ли се със суми между 130 хил. и 400 хил. лева за изграждане на "къщи за гости" в Пловдивско, са уличени за неправомерно източване на субсидиите от Държавен фонд "Земеделие". 

Припомняме, че през юни тази година Министерство на земеделието стартира масирани проверки за имотите, получили финансиране по проекта Програма за развитие на селските райони 2007-2013, след като бяха получени данни за десетки злоупотреби. Масово хитреци решиха да изградят лични вили и имения, като се възползват от европари. Това, оказва се, не е било трудно. Подготовка на проект, одобрение по документи и всичко е изрядно, а парите биват отпуснати. При ревизионните проверки обаче се оказва, че намеренията за строителство на къща за гости на някои от предприемачите изобщо не се е реализирало, а друга част от финансираните проекти са допринесли единствено за създаване на нов модерен дом на някой. 

253 проекта от проверените на място през юни 288 проекта са неизрядни. При 95 от проектите нарушенията са частични, но се оказва, че над 50% от проверените или общо 158 "къщи за гости" са напълно неотговарящи на заложените бизнес план и предназначение. Някои са къщи фантоми, а парите са потънали в нечий джоб. Други са се превърнали в доходоносна сграда за продан, а при трети държавата е спонсорирала създаване на ваканционна вила на гърба на данъкоплатците. Санкцията за всички, допуснали измама с европарите, е една - те ще бъдат задължени да върнат цялото финансиране.

В Пловдивска област шестима ще плащат скъпо за опита им да източат субсидиите неправомерно и пряко правилата по програмата. Всички инвеститори са взели парите като еднолични търговци. Основно схемата е била приложена в село Свежен, попадащи в Община Брезово. Там нарушители са: големият животновъд Атанас Илиев чрез ЕТ "Атанас Агрилов Илиев", който ще трябва да върне и с 389 680 лв, Стойчо Николов през ЕТ „Стойчо Росенов Николов“ със санкция 336 090 лв. и „Свежен - Христо Иванов“ с къща в село Свежен, община Брезово, който трябва да възстанови 122 774 лв.

Останалите три грандиозни нарушения са в Старосел, Хисар и Перущица - ЕТ „Ивелина-Мария Димитрова“, взела 149 416 лева за основен ремонт на малък хотел към винарска изба и оборудване за балнеолечение в Старосел; ЕТ „Наш дом - Добринка Николова“ с глоба от 277 945 лв. за къща за гости в Перущица и и ЕТ „Джи Ес - хотелс - Гергана Симова“ за преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел "Астория" в Хисар, с наложена санкция от 391 160 лв. 

Общо 43,1 млн. лв ще трябва да върнат всички фирми на национално ниво, които са уличени. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Ревизия: Млада щерка на известен "златен" бос взела 200 бона европари за къща за гостиИнспектори проверяват четириетажното здание с табела "хотел"

Припомняме, че по разпореждане на Министъра на земеделието, храните и горите през юни тази година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., за които 5 годишния период на мониторинг не беше изтекъл. Екипите на ДФ „Земеделие“ провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Проверките бяха извършени в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

ДФ „Земеделие“ още е в етап по откриване на производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане. Всички фирми ще имат възможност да изразят становище по събраните доказателства, както и по санкциите.