"Виктория хаус", управлявана от 26-годишната Виктория Говедарска, е една от къщите за гости, в която днес влязоха инспектори от Държавен фонд "Земеделие" и Министерство на земеделието, храните и горите. Обектът в Хисаря попада сред 288-те, подлежащи на проверка и цялостна ревизия, поради факта, че е финансиран с 200 хиляди евро по проекта Програма за развитие на селските райони 2007-2013. Дали европарите са усвоени целесъобразно, отговаря ли реализираното на бизнес плана, функционира ли сградата по предназначение? - това са само част от въпросите, на които цели да отговори комплексната проверка.

Днес инспектори бяха в сградата, за да извършват ревизия, както на документите, така и на базата. Въпреки че на хартия обектът се води "къща за гости", заради което изграждането му е одобрено и финансирано от държавата с европейски средства, на четириетажната постройка има поставени огромни букви "хотел". При въпрос към собственичката Виктория Говедарска защо на сградата има такъв надпис, тя вдига рамене и отговаря "къща за гости си е, надписът ми е подарен от приятели". 

Зданието е на четири етажа с голяма тераса на покривното пространство. Никъде в рекламирането на обекта не е обявен капацитетът му, който по закон трябва да бъде до 10 стаи за настаняване, ако е със статута на "къща за гости". По думите на консултантката по проекта за изграждането на обекта Маргарита Манова, зданието е с точно 10 стаи за настаняване. Въпреки че сградата има спа зона, румсервиз и барче, според собствениците категорично обектът не е хотел. 

Изграждането на "Виктория Хаус" става възможно след одобрен проект и финансиране с близо 200 хиляди евро европейски пари. Когато е на 19 години младата Виктория, регистрира свое дружество ЕТ "Викторияс Хаус - Виктория Говедарска" и започва да се занимава със земеделска дейност. Аграрният бизнес обаче очевидно не удовлетворява младата дама. Въпреки че Виктория има пред себе си семеен бизнес, тъй като е дъщеря на един от златарските босове в Пловдивско - Иван Говедарски, който беше арестуван в шумната акция на МВР "Леярите" през 2010 година, тя решава друго. 

Бабата на Виктория ѝ дарява парцел в Хисаря, който младата около 20-годишна Виктория някак решава да превърне в инвестиционен актив в туристическия бранш. Наема софийска консултантска фирма, която изготвя проекта за къща за гости. Бизнес планът е одобрен, срещу което получава близо 200 хиляди евро или 389 286,88 лева европейско финансиране. Според табелата целият проект е на стойност 624 хиляди лева, но според казаното от консултанта днес стойността е 680 хиляди, като съфинансирането е около 300 хиляди лева кредит, осигурени с поръчителство на родителите на девойката. Къщата за гости функционира вече 3 години, според собственичката успешно и на печалба. Тя каза, че не се притеснява от днешната проверка и че е спечелила финансирането с добър бизнес план, а не с връзки. 

Коя е младата дама Виктория Говедарска, която успява да реализира такъв проект на 20 години?

Виктория е родом от Раковски, завършва частна гимназия "Класик" в Пловдив и няма висше образование. По думите ѝ за финансирането на къщата за гости ѝ помагат нейните родители - Иван и Цветана Говедарски. Името на Иван Говедарски нашумя през 2010 година при голямата акция на МВР с кодово име "Леярите", в която мъжът бе арестуван по обвинение за незаконна търговия с ценни метали.

Говедарски има собствена леярна в Раковски за претопяване на ценни метали, като години наред изкупувал от държавата и претопявал бракувани златни протези. От 2006 до 2009 г. неговият съдружник Балджийски печелил търгове на Агенцията за държавни вземания и закупил 130 килограма злато и благородни метали за над 3 млн. лв.

Цветущият бизнес обаче е белязан от спецакция и арести. През 2010 Балджиев декларира 369 килограма сребро за износ към Турция, а при направена проверка се установило, че със сребърно покритие е замаскирана платина. Полиция и митничари извършват проверка на базата на "Леярите" и на 18 август 2010 е разкрита незаконна леярна в краварник в Раковски, собственост на Говедарски. Последват зрелищни арести на сочения за тартор на престъпната група Радослав Балджийски, Иван Говедарски и ювелира Йосиф Зайков. Задържана е ѝ жената на Говедарски, майка на Виктория - Цветана, която се опитала да изтегли 500 хиляди лева кризисно от сметка в банка. Опитът ѝ е пресечен, ала и арестът ѝ не продължава дълго и Цветана е пусната. 

Операцията "Леярите" обаче потъва безславно без да остави никакъв резултат, тъй като иззетите ценни метали по време на акцията бяха откраднати от митническия склад на летище "София". Няма доказателства - няма престъпление. Въпреки неуснеха по това разследване, в криминалното досие на Иван Говедарски има присъда за контрабанда. 

"Родителите ми помогнаха финансово да започна това начинание", обясни Виктория пред наш репортер днес. Става дума за около 300 хиляди лева, които са частно съфинансирана по проекта. Според първоначални данни става дума за кредит, който бил обезпечен от родителите ѝ, но това тепърва ще се проследява в хода на проверката. Дамата потвърди, че семейството ѝ продължава и до ден днешен да се занимава с бизнеса по претопяване на метали. 

Как върви бизнесът на "Виктория хаус"? 

Къщата за гости функционира от 3 години. Дружеството ЕТ "Викторияс Хаус - Виктория Говедарска" обаче не е качвало свои счетоводни отчети, като последният документ от 2015 показва, че то е било на загуба от 12 хиляди лева. Така няма официална информация за финансовите резултати от стартиралата през 2016 дейност за отдаване на стаи под наем в Хисаря. Днес обаче човекът, който влезе в ролята на говорител на младата дама - консултантката по проекта Маргарита Манова, обясни че дружеството има приходи за последните три години 2016, 2017 и 2018 съответно 38 хиляди, 78 хиляди и 108 хиляди лева.

Междувременно Манова обясни, че фирмата е на печалба. През 2018 фирмата има 5 работници на минимална заплата от 560 лева. Разходите само за персонал възлизат на около 40 хиляди. Консумативи, ток, вода, отопление и т.н. формират минимум разход от още 30 хиляди лева за година, като само до тук разходите са от 70 хиляди. Отделно дамата обаче има и 13 декара сливи в землището на Раковски, от които твърди, че също има доход. По думите ѝ обаче бизнесът с къщата за гости е по-доходоносен. 

Проверки в Пловдивско: Как се използват къщи за гости, финансирани с европари?Инспектори търсят нарушения в усвояването на средствата

Проверки, а кога резултати? 

На първо четене в никой от ревизираните до момента обекти няма драстични нарушения, съобщи Йосиф Ячев, директор на Областна дирекция на ДФЗ Пловдив, който днес присъстваше на проверката в Хисаря. Към момента се проверяват и документите на дружествата, като окончателните данни за всички 288 проверявани обекта трябва да бъдат изготвени и съобщени до края на месец юни. 

"Все още проверката не е приключила, но по предварителни данни нямаме установена къща за гости, която не работи като такава. В момента текат комплексни проверки - проверява се цялата дейност на дружеството, като се започва с това дали инвестицията е налична, дали всичко заявено да се купи е налично и функционира по предназначение. След това се извършва документална проверка на дружеството. Според данните до момента нямаме информация за обект, който да е обявен и финансиран като къща за гости и да не функционира по предназначение", посочи Ячев. 

Ако все пак бъдат засечени нарушения по разходването на европейски пари, наказанието е финансова корекция за дружеството по строго определена методика, свързана със степента на нарушенията. 

Вижте повече за проверката в Хисаря във видеото на TrafficNews: