Хотелиери предлагат вариант страната ни да спаси летния туристическия сезон. Това можело да стане с реклама на уникалните качества на въздуха в Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър. От бранша припомнят, че условията край морето са подходящи лечение на белодробни и респираторни заболявания.

За уникалните качества на българското Черноморие се знае отдавна. Съчетанието между море и планина в прави района от Свети Влас до Несебър подходящо място за профилактика и лечение на белодробни и респираторни заболявания. „Имаше един великолепен медицински комплекс където се лекуваха и възрастни и млади и българи и чужденци”, каза Иван Иванов, председател Бургаска туристическа камара пред Нова тв.

Затова хотелиери и ресторантьори от региона предлагат българското черноморие да се рекламира като лечебна дестинация. Особено след пандемията от коронавируса. „Слънчев бряг е лабораторията за убиване на всякакъв вид белодробни вируси. От Свети Влас до Несебър, там има съчетание на планински и морски въздух със специални, особен вид изпарение което създава една специфична йонизация, която убива всякакви вируси”, коментира Веселин Налбантов, хотелиер.

Статистиката сочи че у нас на лечение за респираторни заболявания са идвали групи от Финландия Швеция и Норвегия.

Затова с подходяща рекламна кампания през август и септември в курортите могат да почиват българи и чужденци които вече са преболедували коронавирус. „Химическия състав на Малко търново, химическия състав на въздуха на Свети Влас и на Сандански е с едно и също химическо съдържание“, заяви Иван Иванов.

Въпреки прогнозите за лято 2020 година, много от хотелиерите по морето са готови отворят своите бази веднага след отмяната на извънредното положение.