Специално организирана среща на представители на ресторантьорския и туристическия бранш се проведе днес в Пловдив. На нея беше представена програма за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите, чрез финансиране от Българската банка за развитие (ББР).

На срещата в пловдивския панаир присъстваха пловдивски представители на бизнеса, председателя на Сдружение на ресторантьори и хотелиери „Тракия” – Еньо Енев, Председателя на съвета по туризъм в Пловдив – Любозар Фратев, директора на дирекция „Програми и проекти” в Министерството на туризма – Веселин Джелатов, както и представители на ББР – Владимир Георгиев – изпълнителен директор на банката и Димитър Стоилов, който е „Ръководител Екип” към банката.

Председателят на БХРА-Пловдив Еньо Енев посочи, че последните 2 години се отразиха пагубно на туристическата индустрия в цяла България. По думите му механизмите на ББР ще дадат възможност на бизнеса да се справи в тежките времена, но призова за гратисен период и заради кризата в Украйна. 

Програма на ББР е насочена към подпомагане и развитие на туристическия сектор в България. „ББР е банка за малкия и среден бизнес. Лихвити при нас са по-различни от стандартните. Те са малко по-високи, но ние обхващаме този сегмент от икономическия сектор, който не може да достигне до финансиране от други банки, поради ред причини - просрочени кредити, нисък кредитен рейтинг, задължения към институции и тн. Идеята на проекта е е да финансира именно тези предприятия, които не могат да получат съдействие от другите банки, за да им помогнем”, каза изпълнителният директор на ББР.

Димитър Стоилов представи накратко планът и способите, чрез които би могло да се извърши финансирането, както и целите на програмата.

„Програмата за хотелиери и ресторантьори е с цел, да финансираме малките и средни предприятия и да спомогнем за тяхната интернационализация и дигитализация.

Тя е насочена предимно за основната дейност на обекти и предприятия. Идеята е да финансираме фирмите, за да могат да покрият основните си нужди - режийни разходи, заплати, сметки и други. Друга основна цел на финансирането е погасяването на просрочени задължения към доставчици и финансови институции до 90 дни. Също и за обновление и освежаване на обектите.

ББР ще предложи и финансиране на фотоволтаични централи с цел подпомагане на сметките за електроенергия.

ББР се стреми и да окаже енергийна подкрепа, предвид растящите цени на електроенергията – чрез възможност за разсрочване на фактурите за електроенергия за 4 последователни месеци от годината”, допълни Владимир Георгиев.

Като „флагман продукт” на ББР, той посочи - стандартните кредити за малки и средни предприятия с облекчени условия за кредитополучателите.

Министерството на туризма също прави всичко възможно за подпомагане на бизнеса. Веселин Джелатов подчерта, че в момента текат 2 схеми за подпомагане с дейността в сектор туризъм -насочени към туроператорите, които не са се издължили и към довеждане на туристи с чартърни полети.

Председателят на БХРА-Пловдив Еньо Енев постави няколко акцента касаещи бизнеса в страна и в частност Пловдив.

„Последните 2 години се отразиха пагубно на туристическата индустрия в цяла България.

Ще откроя две основни категории ключови за оцеляването - помощ от държавата и помощ от местната власт. В последно време министерството прави всичко възможно да подпомага бизнеса и ние сме много благодарни.

За момента, липсата на кредити, липсата на гратисен период за погасяване и тоталните проверки от всички контролиращи органи през уикендите, непрестанно стресират и клиентите и собствениците на заведения, което е минус за бизнеса”, каза Енев.

„Какво ни очаква за в бъдеще?

Черноморието и планинския туризъм са сезонни. През останалото време са мъртви. Би било добре, ако се насочат усилия към тези центрове с помощта на държавата и ББР. През годините не бяхме допускани до изгодни кредити, но вече не е така. Благодарение на ББР нашите контрагенти ще бъдат допускани до кредити. Апелирам те да бъдат с гратисен период и заради кризата в Украйна, тъй като не се знае колко туристи ще дойдат да почиват по родното Черноморието. Надявам се, чрез ББР бранша да успее да завърти колелото и бизнеса да се съвземе.

Малко общини в България опростиха таксите за тротоарно право и такса смет. В Пловдив такса смет остана непокътната. И пловдивчани трябва да заплащат нещо макар да не работят и да не генерират отпадък. Това убива бизнеса.

Пловдив не може да се оплача от липса на туристи. Програмата на града е наситена с изключително много културни събития и концерти. В Пловдив има фестивали познати в цяла България, а и извън България. С гордост мога да кажа, че пловдивските събития имат голям интерес от хора, които посещават града ни и допринасят за развитието на туризма в него. Това са хора, които пристигат не само за 1 ден, а за няколко.

Надявам се бизнеса в града с помощта на ББР да се възползва от всичко това и да затвърди името на Пловдив като средище на туризма в България”, завърши той.

Председателят на съвета по туризъм  за Пловдив, Любомир Фратев отбеляза, че градът разполага с огромен потенциал.

Макар  да нямаме море и ски писти, това не ни прави по-малко интересни. Хората търсят и събитията във вътрешността на страната. Приветствам ББР, че се обръща към малкия бизнес за да помогне” допълни Фратев.

Собственици на заведения и хотели изразиха надежда, че силно се надяват, че на ББР ще може да се разчита.

Те подчертаха, че са вложили буквално живота си в обектите си, но в последните 2 години, бизнеса е обречен на фалит.

„Имаме кредити за милиони, които не можем да обслужваме и буквално сме принудени да разпродаваме имотите си, за да може да си платим задълженията”, обединиха се от бизнеса.