Държавата ще купи дял от Първа инвестиционна банка. Това е нужно, за да се изпълни последното условие и да влезем в чакалнята на еврозоната, съобщава БНР.   Покриването на условията за влизането ни във валутния механизъм ERM II трябва да се осъществи до юли, заявиха за националното радио от Министерството на икономиката.

Оттам съобщават, че единственият мотив за държавната намеса е спазването на сроковете за изискванията на Европейската централна банка за присъединяването на страната ни към т.нар. чакалня за еврозоната.

По-рано през деня бяха предложени на търг права 110 милиона права на търговската банка, като все още не е ясно каква част от тях ще бъдат придобити от държавата.

Двама инвеститори купиха предложените права на банката, като единият от тях - 108 милиона. До 25 юни трябва да се осъществи плащането, с което сделката ще е приключена. Очаква се това да стане в петък.

Укрепването на капитала на банката е последното условие, поставено пред България за влизането ѝ във валутния механизъм, предхождащ еврозоната и в тясно сътрудничество с банковия съюз. То бе поставено след оценка на качеството на активите и стрес-тест в шест банки от страна на ЕЦБ. Още една банка имаше препоръки от Франкфурт, но тя ги изпълни по-рано през годината.