Не всеки бизнес, който започнеш, ще остане твое занятие за цял живот. Много от предприемачите са наясно с тази максима и са готови, когато са на кръстопът, да оставят делата си. "Време разделно" настъпва обаче по различни причини и не е напълно задължително това да е, защото една бизнес идея е лоша или защото генерира финансови загуби.

Така например практиката да се продават действащи бизнеси става все по масова и в България. Предприемачи от Пловдив и региона от различни бизнес сектори все по-често се ориентират към офериране на бизнеса им в някои от сайтовете за целта. Обикновено това включва директна продажба на фирма, оборудване - понякога помещение, но може и договор за наем на такова, know how и др.

Вече ви показахме няколко бизнеса, които излязоха на "фирмения пазар". Ако сега имате свободен капитал, ето в какво можете да инвестирате: 

"Гирос хаус" в Тракия търси нови собственици. Заведението за бързо хранене се намира в ЖР Тракия и е пряк конкурент на фирма със сходен бизнес в центъра на Пловдив. Гиросите станаха любима храна на голямо количество пловдивчани, които търсят именно гръцкия специфичен вкус на иначе разпространеното ястие от завита хлебна питка с пълнеж. Затова собствениците акцентират върху факта, че продуктите им са внос от Гърция, и продавайки бизнеса те ще дадат пълна информацията за доставчиците си. Помещението на заведението е след основен ремонт, но не влиза в цената, тъй като е ползвано под наем. Бизнесът се продава за 40 хиляди лева, включваща цялото оборудване, което е ново. Собствениците му обаче са склонни да намалят цената с 50%, тъй като търсят спешна продажба и така са обявили продажна стойност от 20 хиляди, ако сделката бъде осъществена до края на годината. 

Хотелиери и ресторантьори от региона също са решили да се разделят с бизнеса си. 400 хиляди евро е цената на действащ хотел с ресторант в Брацигово. Цената включва триетажна къща, разполагаща с 14 стаи, лоби бар и заведение с капацитет 100 места и конферентната зала. Собствениците посочват, че за текущата година заетостта на хотела е около 30%, но увеличаването на процента в сферата на услугите, обикновено зависи от мениджмънта.

Крайпътно заведение на шосето Асеновград- Първомай също търси нови собственици, но срещу далеч по-скромната сума от 43 хиляди евро. Имотът се състои от ресторант с площ 783 кв.м., като закритата част заема 157 кв.м. със 100 места. Ремонт на заведението не е излишен. 

Една от по-атрактивните оферти представя чифлик в Родопите, на височина около 1200 метра и 46 км път от Пловдив. Фермата с потенциал за животновъдство се продава срещу 157 хиляди евро. Включва две къщи за живеене, три обора и парцел земя, обхващащ площ 3000 кв. м. Трите обора имат капацитет за 300 телета или 1000 овце, а районът е подходящ за селски туризъм. 

Не липсват и предложения за фабрики, които изискват обаче производствен нюх. За хората с умения в автомонтьорството пък се продава автосервиз в централните части на Пловдив. Автосервизът се продава заедно с парцела, върху който е построен и неговата площ е 195 кв.м. Площта на помещението е разпределена между магазин и офис за авточасти, офис и каса, 5 работни места за ремонти, тоалетна с преддверие. Автосервизът е оборудван с 3 канала, 3 подемници за леки и товарни автомобили, преден стенд, баланс машина и машина за демонтаж на гуми. Инвестицията за него е на стойност от 322 400 евро.