Акциите на технологичните гиганти се продават с най-бързото темпо от спукването на "dotcom" балона през 2000 година, предава Bloomberg.

Инвеститорите вече не са много ентусиазирани за акции, чиито перспективи за дивиденти са далеч в бъдещето – бъдеще, което става все по-несигурно след покачването на цените през април и задържането на най-високата инфлация от 40 години насам. Към това се прибавя и по-агресивната политика на Федералния резерв и вероятността за рецесия, което прави краха на технологичните активи все по-реален.

Данните, излезли в четвъртък, показаха че цените на производителите също растат повече от очакваното акцентирайки още по-ясно нуждата от увеличаване на основния лихвен процент. Това раздухва спекулациите, че Федералният резерв ще прибегне до увеличение с три четвърти пункта, за да последва увеличението от 50 базисни точки от миналата седмица, което би било най-голямото от две десетилетия насам.

За акции с потенциал за растеж като тези на Apple Inc., Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., това означава намаляване на печалбата им. Технологичната борса Nasdaq 100 се понижи с 0,3% в четвъртък, разширявайки спада си тази година до 27%.