ДНСК работят против интересите на България. Това заявиха от „Артекс”, след като Дирекцията за национален строителен контрол внесе жалба срещу решението на съда, с което беше отменено спирането на строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец.

„Действията на ДНСК са нагледен пример как някои държавни институции работят против интересите на икономиката и гражданите на България и с това ще създадат допълнителни загуби не само за „Артекс”, но и за множество взаимосвързани фирми”, написаха в официална позиция от компанията, която се оказа в центъра на скандала "Апартаментгейт" заради продавани  имоти на политици на ниски цени.

На 30 юли 2019 година Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен Век“ и отмени Заповедта за спирането на строежа, която ДНСК бе издала. Но днес от ДНСК са внесли възражение срещу решението на съда.

Срещу строежа имаше и  протести от живеещите в квартала.

 „Очаквахме ДНСК да се съобрази с решението на съда и да не обжалва едно толкова явно и недвусмислено от правна гледна точка решение. Премиерът Борисов също неведнъж е изразявал вярата си в правораздавателните органи, а наскоро декларира и подкрепата си за строителите в България.

Бизнес проектът „Златен век“ се равнява на 0,2% от брутния продукт на страната ни и има своя малък, но важен принос за запазването на добрите показатели на нашата икономика. Мащабният и иновативен за страната ни проект осигурява работните места на над 2000 служители и граждани на Република България. Техните работни места и заплати са пряко и косвено свързани със строителството на сградата „Златен век“, коментират от „Артекс”. И твърдят, че всички документи и разрешителни, касаещи строежа на сграда „Златен век“, са изрядни и валидни.

Малко след като излезе решението на съда за отмяна на спирането на строежа, премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата ще обжалва.  „В разговор с регионалния министър Петя Аврамова разпоредих държавните органи незабавно да предприемат действия по обжалване на решението на съда по казуса със сградата “Златен век” в София”, написа  във Фейсбук  Борисов.

От ДНСК казват, че обжалват заради нарушение на материалния закон.  
"За да постанови решението си съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта  на закона", пишат от надзора и добавят, че обжалват изводите на съда в тяхната цялост.

Драмата с издигането на небостъргача продължава вече няколко месеца и се засили, когато компанията, която изгражда проекта - "Артекс" - беше замесена в скандала с евтините апартаменти на висши държавни чиновници и министри, станал известен като "Апартаментгейт". Има и сериозни съмнения, че са правени законови поправки специално, за да може да бъде изграден "Златен век".