Оптимистична прогноза даде министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея е реално летният сезон у нас да стартира в началото на юли, а подготовката за него да започне около средата на юни.

В Сутрешния блок на Нова тв Ангелкова коментира и напрежението в туристическия бранш и писмото, изпратено от наши туроператори до ЕК, в което алармират за масови фалити. Министърът отрече да воюва с бранша.  

„Това са абсолютни манипулации. Секторът е един от най-засегнатите в момента. Разбирам напрежението, включително и на двете туроператорски асоциации, но те не представляват целия сектор. От 3400 туроператори у нас, в тях членуват около 200. Да не забравяме, че секторът представлява не само туроператори, но и хотелиери, ресторантьори, аниматори и много други. И е много трудно да се намери баланс между всички засегнати”, посочи Ангелкова.

Тя обясни, че непрекъснато има комуникации и срещи с бранша. И припомни, че правителството е предприело вече повече от 25 мерки, с които да помогне на бизнеса, засегнат от пандемията, които неминуемо касаят и туристическия сектор.

„Включително има възможност за безлихвени заеми. Както и снощи премиерът Бойко Борисов посочи, над 800 млн. от средствата по оперативните програми са насочени към борбата с COVID-19. В момента разработваме и нови мерки, насочени към туризма. Но на първо място е животът и здравето на хората”, заяви Николина Ангелкова.

Наши туроператори с писмо до ЕК, алармират за масови фалитиТе настояват за прилагането на адекватни мерки в сектора