Рускините ще могат да работят като шофьори на камиони, машинисти и моряци, съобщи руското министерство на труда, след като актуализира списъка със забранени професии за жени в Русия, информира БНТ.

Остарелият списък съдържаше около 400 забранени професии за дамите, основно длъжности, включващи тежък труд или свързани с опасни условия, но сега в него са останали едва стотина забранени позиции. Ако обаче работодателят осигури безопасни условия на труд, е възможно на тези места да се наемат жени.

"Отменихме ограниченията за наемане на жени на следните работни места: шофьор на тежко превозно средство и на селскостопанска техника като камиони, трактори ... с изключение на водачи на строителни машини, като булдозери и други подобни машини", се посочва в изявление на Министерството на труда.

Жените ще могат да бъдат капитани на кораби и моряци, както и да се обучават за машинисти на пътнически и бързи влакове.

Професиите, които остават табу за дамите, включват тези, свързани с химическото производство, добива, сондажите, металообработката, заваряване, производство на нефт и газ, промишленост на цветни метали, електронно и радиотехническо производство, производство на самолети и поддръжка на кораби.

Новият списък на професиите за рускините влиза в сила на 1 януари 2021 г.