75-80% от фирмите ще получат компенсации за скъпия ток през декември. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг. Това са компаниите, които вече са получили сметките си за ток за октомври и нямало как да се приспаднат от тях 110 лв. за ползват мегаватчас.

От понеделник търговците и другите доставчици на електроенергия ще получат преводи от министерството и реално ще могат да започнат разплащане към крайните си клиенти. Парите са осигурени на 100%, каза Живков. Той припомни, че Европейската комисия не счита помощта от 110 лева за мвтч за държавна помощ, защото се прилага на всички небитови клиенти по равно, уточни още той. Министърът заяви, че искането на разрешение от Брюксел е забавило процеса с една седмица, но специалистите от Министерството на финансите заявили, че подобно разрешение е необходимо.

На 26 октомври правителството прие програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, а на 6 ноември одобри типовите договори между Министерството на енергетиката и търговците, както и промени с програмата. Финансирането на над 630 000 фирми заради скъпия ток за октомври и ноември ще струва 450 млн. лв., те ще се вземат или са взети от АЕЦ "Козлодуй".