Церемонията по откриването за изцяло обновената Желязна църква събра стотици души, а в българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, се забелязваше силно пловдивско присъствие. И това е повече от логично! Нали точно в Пловдив е направен златният купол на църквата!

Кметът Иван Тотев беше в компанията на няколко други пловдивски общинари - кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров, заместник-кмета на Община Пловдив Георги Титюков, народния представител Атанас Ташков и директора на „Чистота” – Иван Стоянов.

Всички те споделиха и снимки от събитието в личните си профили във Фейсбук.

Атанас Ташков не пропусна да поздрави и всички именици: „Честит Ивановден, на всички именици, честит ни обновен храм в Истанбул”- написа той.

Големият позлатен купол, величествено извисяващ се над града на около 40 метра височина, е произведен от пловдивска фирма, след като тя получава зелена светлина да стане част от грандиозния екип, участващ в реставрирането на единствената по рода си Желязна църква. Православният храм в квартала "Фенер" край брега на Златния рог в Истанбул силно впечатлява с реставрирания си вид и красив изглед, а от камбанарията му може да се съзерцава Босфора.

През 2010 година група общественици и патриоти от град Пловдив - Лука Станчев, д-р Иван Чомаков, Тодор Петков, Жорж Трак и др. стават благодетели в мисията по ремонт на православния храм. В събирането на средства за куполите се ангажира Гражданският клуб, а средства даряват бизнесмени, художници, общественици, граждани - патриоти от Пловдив.