Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, почивен ден ще е и понеделникът след тях. Предложението е на Министерството на труда и социалната политика, което предлага промяна в Кодекса на труда, свързана с почивните дни по време на празници. Целта е да се прекрати сливането на празнични дни по Коледа и Нова година и покрай официалните празници като 1 и 6 май, 6 и 22 септември. 

Така още за тази Нова година - 2 януари, който е понеделник, ще е неработен. За да влезе в сила промяната от 2017-а, трябва спешно да се обсъди от социалните партньори, да се приеме от правителството и да се утвърди окончателно от парламента. 

За този подход при почивните дни настоя бизнесът, пише dir.bg. Държавата също смята, че сегашната практика на "сливане на празници" нарушава комуникацията на фирмите с партньори в чужбина и банките, както и че се увеличават разходите за работни заплати заради добавките за труд по време на празници. 

Приема се и тезата, че практиката на отработване в съботните дни оказва негативно влияние върху работоспособността и води до нарушения при извънредния труд.
TrafficNews.bg