Жители и гости на луковитското село Петревене, разположено на левия бряг на река Златна Панега, отбелязаха подобаващо деня на динята.

Традиционният празник се провежда ежегодно в края на месец август от 1937 г. Още в самото начало петревчани са раздавали от богатата си реколта на гостите и преминаващите през селото.

И тази година, на 18 август, кметът на Петревене г-н Николай Георгиев откри вечерта с благи думи, а старт на празничната програма дадоха фолклорният дует Калина и Невена, които бяха специалните гости. За да бъде още по българско и весело към изпълненията на пловдивчанките се включиха и танцова формация "Кабири", също от Пловдив.  

Кметът на Петревене подчерта, че за тези 80 години мероприятието е създало своя специфична атмосфера и се е превърнало в един от символите на селото. По думите му докато го има Петревене, ще го има и Денят на дините.

Последваха конкурс за "Най-голяма диня", състезание по надяждане с диня и томбола с награди. 

На фона на песента "Облаче ле, бяло" в изпълнение на Калина и Невена,  небето бе озарено от цветна заря, а като за финал на празника всички се хванаха на кръшно право хоро.