Една от най-разпознаваемите пловдивски компании, за която непреувеличено може да се каже, че присъства във всеки дом, отбеляза своя 25-годишнен юбилей. С голямо тържество най-голямата фирма за производство на подправки и здравословни храни в Пловдивско – „Радиком”, отчете четвърт век на доволни клиенти и непрестанно самоусъвършенстване. Рожденият ден на компанията бе отбелязан „семейно” с всички 120 служители, начело със собствениците Ради и Васил Стоицеви.

През годините „Радиком” се утвърди, като еталон за производството на качествени подправки, които с еднакъв успех се използват, както в професионалната кухня, така и във всяко едно домакинство.

Компанията защитава всяка година високия стандарт за безопасност на храните IFS. Специална комисия от одитния орган прави ежегодно детайлна проверка в производствената база в село Калековец.

„Производството при нас се извършва през автоматични пакетиращи машини. Защитихме за поредна година стандарт за безопасност на храните FSSC22000. Той обезпечава цялата безопасност на храните. В самия стандарт има стъпки, които гарантират цялото производство от входа на храните, до излизането им на пазара.”, коментира главният технолог на „Радиком”.

Една от стъпките е пакетирането. В предприятието тази стъпка се нарича контролна точка и целият процес на пакетиране се извършва в затворена безопасна среда. По този начин се гарантира, че не може да има външни примеси в продуктите. Машините имат металдетектори, които улавят външните премеси. Допълнително са монтирани и сита.

Подобни безопасни елементи има и в останалите машини от процеса, който осъществява производството на стотиците продукти на фирмата и гарантира, че готовият пакет за потребителят ще бъде чист.

„При нас всеки ден техниката се проверява. Когато дойде одитиращ орган, те проверяват дневниците и самите машини. Идват без предупреждение. Ако има отклонение, винаги ще го забележат. Досега са нямали забележки, което говори за високия стандарт на безопасност, който поддържаме”, заяви още главният технолог.

ОБУЧЕНИЕ

Самият персонал преминава на всеки три месеца на обучение. За целта има разработена специална мониторингова програма за обучение на персонал – за хигиена на работните помещения на машините, как се експлоатират и как се поддържат. По този начин се гарантира безопасната работа и качеството на продукцията.
„Работим с големи вериги и със сериозни клиенти. Печелим търгове в тях. Когато започнем работа с някоя верига, те също изпращат одитираща проверка. Проверките доказват, че отговаряме на всички мерки за безопасност. Имало е дори коментари от тяхна страна цитирам: „Все едно произвеждате лекарства – толкова е чисто при вас”,обясниха от компанията.

ЛИЦЕНЗИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ

Освен всички проверки от одитори, от фирмата дават всеки един продукт в лицензирана лаборатория. Това се прави задължително и се проверява много строго от инспекторите на храните. Проверяват се и параметрите на изследванията.

„Работим с големи доставчици от повече от 10 години. Имаме комисия, която ги одобрява и всяка година се обсъжда и се оценява дали всеки доставчик издържа на нашите стандарти и дали можем да работим с него”, категорични са от "Радиком".
Всички суровини за продуктите минават през външна проверка.

„Разполагаме със съвременни машини и модерни технологични линии, разположени в новата ни производствена база в с. Калековец. Нашият високо квалифициран и мотивиран екип от специалисти следи за стриктното спазване на изискванията и принципите на ISO 9001:2008 и НАССР и основната цел и задача на всеки служител е да задоволим изискванията и нуждите на потребителя”, уверени са от пловдивската компания.