През 1912 г. в Асеновград умира главата на една от известните фамилии в града Янко Аргиров Самаров.  Той оставя на наследниците си много земи и имоти, като сред тях е и парцел на главната улица „Цар Асен“ , която вече се нарича „Трети март“. В имота днес се намира едно от най- известните заведения в града – Bar&Diner Vito. 100 години след смъртта на асеновградския предприемач за наследството му се водят пунически войни.   Сценарият е като за латиноамерикански сериал – в него има опит за убийство, манипулация на психично болна жена, големи дългове и  разбира се, много пари. Сред героите в „сериала“ са болна вдовица, кандидат за кмет, бивш депутат и една врачка за разкош.

В далечната 1992 година съдът връща на наследниците на Самаров атрактивен имот в центъра – парцел с павилион, а те дават под наем сглобяемото помещение, което след ремонт се превръща в лъскавия бар Vito. „Идилията“ продължава до момента, в който един от наследниците- стоматологът Емануил  Иванов, задлъжнява към банки и частни лица и предлага на съсобствениците, които до един са роднини, да откупят дела му, като иска 30 000 лева. Роднините отказват, тъй като смятат че цената е прекалено висока. Тогава Емануил Иванов продава дела си на Радосвета Пенева. Дамата е съпруга на бившия депутат от ДПС Веселин Пенев.  

В края на 2012 г. депутатското семейство завежда дело за делба на имота. От исковата молба до Районен съд - Асеновград роднините разбират, че Пеневи са придобили чрез покупко-продажба и дела на друг от наследниците Василка Петрова. Тя притежава двойно по-голям дял от имота в сравнение с Емануил, но сделката е мината на същата цена- 30 000 лева. Инициатор на сделката  е братовчедът на  Василка е … д-р  Емануил Иванов.  

В крайна сметка не е луд този който яде баницата, а който му я дава, биха решили повечето от читателите. И щяха да са прави, ако нямаше една малка, но съществена подробност.  42- годишната Василка е освидетелствана тъй като има психично заболяване и няколко пъти в годината тя лежи в психиатрична клиника.  Т.е тя не може да сключва сделки и да подписва документи. Това е заключението и на съдебно – медицинската експертиза, назначена по делото, заведено от наследниците. „Влошеното й психиатрично състояние, настъпилата личностна промяна, както и паметовия дефицит определят нейната лесна и повишена внушаемост, с възможност да бъде манипулирана и упражняване на психологично въздействие от страна на външни лица“ е заключението на психиатрите . Оказва се, че когато се осъществява сделката, Василка лежи в психиатрията в Пазарджик. Д-р Емануил Иванов я извежда за един ден, тя подписва пълномощно в негова полза, а след това той отново я връща в болницата.  Според асеновградския нотариус  Карамфила Боюклиева , при която е заверено пълномощното, Василка била добре и по нищо не личало да е  болна.

 Психиатрите са категорични, че тя не може да защитава интересите си, а близките й искат тя да бъде поставена под запрещение.   Районният съд в Асеновград обаче не взема под внимание  заключението на медиците и  отказва да спре делото за делба.  Междувременно през 2013 година жената е поставена  под запрещение.  Това обаче не пречи на по-горната инстанция – Окръжен съд – Пловдив, са потвърди  решението.  В момента наследниците обжалват пред Върховен касационен съд.

Междувременно Община Сопот назначава попечителски съвет , който да се грижи за интересите на болната Василка. Парадоксалното е, че за главен пълномощник е определен точно д-р Емануил Иванов – човекът, който продава имотите й.  Вторият член в съвета е дъщерята на Василка – Гергана  Танкишева. През август 2015 година 28-годишната жена е задържана в ареста в Карлово, след като успява да спука главата на полицай. Служителят е извикан от съседи, тъй като Гергана пребила майка си от бой и не я пускала в дома им. Наложило се да се намесят службите „Социално подпомагане“ и местното районно управление.  Близките разказват и за друг инцидент, в който Гергана / която също е с психични проблеми/  отвела Василка до язовир в околията на Сопот и се опитала да я удави. Въпреки, че общинските власти в Сопот са били наясно със семейната драма, Танкишева е назначена за попечител на майка си. В резюме – болната Василка е оставена в ръцете на роднина, който я кара да продаде имота си, от който до тогава тя получава сигурен месечен доход и на болната си дъщеря, която се опитва да я убие. Според местни хора този избор далеч не е случаен, но кой и какви бутони е натиснал, можем само да гадаем.

А сагата продължава.

С пълномощното на Василка, Емануил Иванов продава стара къща в центъра на Сопот, а купува апартамент в края на Сопот. 30- те хиляди лева от асеновградския имот, приведени по сметка на Петрова свършват бързо. Последните 6 000 тя дава на екстрасенската  Маргарита Ракшчиева. Тя е поредната, която се облагодетелства от болната жена.  „Ракшчиева е врачка. Тя не казва какво да правим, предсказва.  Не направих хубаво с този имот. Като бях при нотариуса се разплаках, но той ми каза „подписвай“.  Бати Емо каза, че ще ми даде пари и аз се успокоих“ това разказва  Василка Петрова пред психиатри.

Жената действително е доста болна и за това има множество документи. Първата й регистрация е още през 1988 година. След това всяка година прекарва в болницата по няколко месеца. Диагнозата е „шизофрения“  - чува гласове, смята, че има приятел – котарак, за когото ще се жени, казва че получава заповеди, че трябва да убие някого. Освен това в определени периоди е агресивна, напада свои близки и троши мебелите с  томаховка!

Състоянието й обаче по никакъв начин не провокира нормални човешки реакции у някои от близките й, които вместо да се грижат за нея, се облагодетелстват на нейния гръб.  

„Всички сме наясно, че Василка не е добре. С наема, който получаваше, тя имаше някакъв сигурен доход на месец, благодарение на който преживяваше. А сега е без покрив над главата, и без пари. Лежи в психиатрията в Кърджали, но когато излезе не е ясно къде ще живее“  разказва съпругът на братовчедка й Ангел Димитров.  Той припомня, че на едно от делата афектиран роднина се нахвърлил с упреци върху зъболекаря, но той вдигнал рамене с оправданието „ И аз имам деца“.

Според Димитров причината, за имотните схеми, са дълговете на Емануил Иванов.  „Затова е продал своя дял на Веселин Пенев. Самият Иванов е от Атака, дори беше кандидат за кмет на Асеновград от партията на Сидеров,  а Пенев от ДПС. Но когато става дума за пари, явно политическите опоненти забравят разногласията“  коментира Ангел Димитров.  

Според адвокат Николай Апостолов, който защитава интересите на наследниците, основната цел на новия собственик е да се стигне до публична продан, тъй като имотът трудно може да бъде разделен. Той очаква решението на последната инстанция.

ПОЗИЦИИ

Адв. Веска Дункова,  представител на сем.  Пеневи:

В момента има дело в Пловдивски окръжен съд и чакаме решение. Моят клиент не се е срещал никога с Василка Петрова,  тъй като тя е имала пълномощник.

TNS.bg направи многократни опити да се свърже с д-р Емануил Иванов, за да чуе неговата позиция по казуса. За съжаление обаче той не отговаря на телефоните си.

От Община Сопот коментираха, че ще направят проверка по случая, тъй като попечителският съвет е назначен при предишното ръководство. 

TNS.bg