Какво си представяте, когато чуете фразата „поезия в музиката”? Или „рисуване с ноти”? Няма начин в съзнанието ви да не изникват невероятните "Годишни времена" на великия Антонио Вивалди – виртуозния цигулар от Италия. Пловдивчани обаче напоследък свързват името Вивалди не само с великия композитор, а с едно място в града ни, където поезията е във вкусната и изтънчена по… италиански храна. Ресторант „Вивалди”!

Красотата, която присъства традиционно в италианската кухня, тук е в изобилие. Ястията са не просто вкусни, те носят наслада и за сетивата, и за душата ни. Поднесени са толкова естетично и завладяващо, че още преди да сме ги опитали, усещаме удоволствието от тях. Казват, че италианците не се хранят като другите нации, а преживяват емоционално всяко ястие и напитка. Със сигурност всеки, който е посетил ресторант „Вивалди” в центъра на Пловдив, вече го е разбрал.

Защото тук апетитната храна се превръща в общуване и дори ритуал. Красиво подредените и аранжирани ястия от пресни продукти, интересно декорираните чинии със сигурност карат посетителите на заведението да се чувстват щастливи. За уникалната прясна биволска моцарела, вкусното телешко месо от лимитирани породи и невероятното разнообразие от пасти, десерти и вина разговаряме със собственика и главен готвач Рафеле.

- Каква е моцарелата, която използвате в салатите и откъде идва?

- Работим с прясна биволска моцарела, която се внася всяка седмица от Италия. Тя е в различни форми, едната е от 250 грама, подходяща както за по-гладни хора, така и за предястие за двама. Другата форма на биволската моцарела, която предлагаме на нашите клиенти, е така наречената бейби биволска моцарела. Тя е оформена на по-малки топчета и се поднася като една стандартна салата.

- Славите се с вкусното телешко месо. Какво е специфичното при него?

-Телешкото месо е едно предизвикателство, една наша слабост. Него също внасяме от Италия от специално подбрана фабрика в зоната на Наполи. Месото е от лимитирани породи. То е от женски животни до 2 години, които не са раждали, за да не се променя структурата на месото. Предварително е зряло 20 дни, при съответна температура и влажност. При нас пристига прясно вакуумирано, порцира се, след което се приготвя и се поднася на клиентите. Имаме бон филе, антрекот и фиорентина.

- Какво е специфичното при пастите?

- Разнообразието и това, че всичко се приготвя на момента.

- А при пиците?

- Пица започнахме да правим заради децата на нашите клиенти. Смеем да твърдим, че правим класическа италианска пица. Всеки ден се меси тестото за пиците, работим с качествена моцарела и всичко останало върху пицата са продукти, които изнасяме и като предястия, било то с прошуто или други колбаси.

Тестото се приготвя всеки ден, по технологията на така нареченото маяно тесто, както е по-известно в България. Определено количество от тестото, което е останало от предишния ден, се замесва отново със символично количество мая, оставя се да втасва на студено достатъчно дълго време, за да няма бърз процес на зреене, и по този начин се получава един доста добър резултат. Тестото за пици при нас се приготвя от специално брашно от грис от твърда пшеница с малко добавено бяло брашно, класическа технология.

- Какво е разнообразието при десертите?

- Десертите се приготвят всеки ден, като в общия случай задължително имам два или три вида сладолед през зимата и между 18 и 20 вида сладолед през лятото. Имаме си професионална машина за сладолед, която работи с високо маслено българско мляко и с натурални бази, които внасяме от различни зони на Италия. Нямаме добавени консерванти, няма химикали, смело тези сладоледи ги предлагаме и на децата си. Приготвяме и различни видове торти. Има едно статично класическо италианско тирамису, в което не добавяме сметана или белтъци, за да поевтиним продукта, а работим с качествено маскарпоне и хубаво кафе.

- А кафето какво е?

- Кафето е нещо, което ние си внасяме. Подбрали сме това кафе, защото това е едно много добре балансирано кафе между робуста и арабика, така че да има наситен вкус, плътен каймак и да не бъде горчиво, за да може да импонира на по-широк кръг от вкусове.

- Какво е разнообразието във вината?

- Вината са една друга голяма тема. Заложили сме на няколко наши български изби, в които сме се доверили за качеството на вината. А относно италианските вина, като цяло се доверяваме на един основен наш партньор, който внася от Италия и наш собствен внос. Стигнахме до това сами да си внасяме определени вина, защото те са различни.

- Имате и една много голяма колекция от вина?

- Да, това е нещо, което имаме от няколко месеца. Това е един дългогодишен труд на наш приятел в Италия, който в продължение на 15 години е колекционирал вина. Поради здравословни причини той вече не може да консумира вината и затова тази колекция е изложена тук и може да се консумира от клиентите ни. Това са различни сортове вина от различни зони на Италия, подбрани реколти, като имаме вина, които са на по 15, 16 и 18 години. - За какъв тип повод

- За какъв тип поводи може да се празнува в заведението?

- Напълно нормално без никой да си пречи, всеки да може да се нахрани спокойно. Капацитетът ни е около 90 души. В момента в ресторанта са разположени 64 места, масите са разделени така, че клиентите ни да могат да си водят разговорите, дори и те да са по-конфиденциални, работен обяд или семейна вечеря. Идеята ни е да запазим комфорта на клиентите и тяхната удовлетвореност да не е само от храната, но и от престоя им. 

Ресторант Вивалди се намира на мястото на бившето К2 срещу Инспектората по образование в Пловдив на ул. Лейди Странгфорд 4

Телефонът за резервации е 0876 736 155