Какво е необходимо за едно вървежно заведение в Пловдив тези дни? Вкусна храна, обилни порции, уютна атмосфера, широк паркинг и прохладна лятна градина за предстоящия топъл сезон. За наша изненада, намерихме всичко това, че даже и повече, в обновената механа „Воденицата“ в Тракия.

Ресторантът на ул. „Съединение“, точно срещу училище „Димитър Матевски“, беше част от веригата „Даяна“ до края на миналата година. От декември обаче отново е механа „Воденицата“. За любителите на традиционната българска кухня и битовия стил, заведението предлага вкусна храна, която залага на качествени продукти и автентична атмосфера, омагьосваща чуждестранните ви гости. 

 

Две големи предимства ни убедиха да изпробваме обновеното заведение за семейния ни празник - прохладната градина с 250 места и двата детски къта - вътрешен и външен - където децата можеха да се забавляват цяла вечер без да ни безпокоят. А и нещо, което винаги сме харесвали в Тракия, е изобилието от места за паркиране - никога не се налага шофьорите да се лутат в търсене така, както в Центъра. Самата „Воденица“ има собствен паркинг от двете си страни, така че дори и автобус с туристи би могъл спокойно да се настани там. 

 

И така, пристъпвайки в градината, първото, което се набива на очи е декоративната рекичка, която опасва целия двор. Няколко водоскока маркират трасето до воденичното колело, на което е и кръстено заведението. То от своя страна е съвсем функционално - задвижва чевермето, където можете да приготвите собствено агне или да поръчате да ви го доставят от заведението и да го опечете сами. Но дори когато не е включено, воденицата си е атракция сама по себе си. Цялата тази водна площ под дебелата сянка на дървените навеси създава неповторимо усещане за прохлада, което рядко се намира в нажежения Пловдив. 

 

Зад воденицата е обособен външния детски кът с люлки и пързалки, където са разположени и няколко маси за родителите. По този начин децата хем се забавляват пред погледите на възрастните, хем не смущават другите гости, което си е голямо облекчение. Ако времето е лошо пък, могат да се преместят във вътрешната част на заведението, където зоната за игра отново е добре откъсната от останалата част на залата.

 

Като споменахме залата, тя също има няколко предимства. За начало, висок таван и простор, нехарактерни за заведенията тип механа. Уютната атмосфера е постигната с битови декорации, агнешки кожи, камини, колекция от антики и ловни трофеи, надвиснали от дървените колони. На втория етаж пък има напълно обособена зала за близо 70 човека, която е идеална за големи компании, специални поводи или работни срещи. Две от сепаретата имитират стаи и предлагат допълнително уединение, което би било още по-подходящо през зимните месеци. 

 

В крайна сметка, това, което интересува нас и нашите приятели, е разнообразието и качеството на храната. А и двете са на изключително ниво. За голямата ни компания сачовете от килограм и половина са идеален вариант за обилна вечеря. В менюто откриваме няколко характерни за мястото ястия, като салатата „Чорбаджи Гено“ и, разбира се, традиционни ястия, като Катино мезе. 

 

Почитателите на рибните специалитети имат възможност сами да изберат вида от външния басейн с жива риба. Един специален аромат обаче се откроява най-много от всичко - този на току-що изпечения домашен хляб и пърленки, които се правят на място по автентични рецепти. И ако това не ви накара да си спомните вашите баби, домашната торта вероятно ще успее. 

 

По време на посещението ни на обяд, когато уговаряхме подготовката за празника ни, научихме, че заведението предлага и сезонно обедно меню. Въпреки битовия стил, през деня звучи тиха съвременна музика, която е доста по-подходяща за ранните часове от народните изпълнения. Така че работещите наоколо имат добър вариант за хапване по време на почивката.  

„Воденицата“ ни грабна с лятната градина, пресния шаран и огромните сачове, така че, с или без специален повод, ще се отбием отново да пробваме и другите предложения в менюто.