„Като деца, всички сме страхотни актьори. Имитираме животни, имитираме хора, въобразяваме си, че куклите говорят. Въобразяваме си, че шофираме като пилоти от Формула 1. Просто някой път превръщаме този талант в професия“, разказва актрисата Радина Думанян пред притихналата класна стая. Залата в Търговската гимназия в Пловдив се пръска по шевовете от ученици и учители, дошли се срещнат с очарователната актриса, разказва PlovdivTime.  

Нейните отговори предизвикаха задоволство сред взискателната аудитория, а учителят по литература Любомир Трифонов дори й писа шестица за нейните отговори. Въпросите на учителя бяха два: „Коя е цената, която не сте готови да платите за нещо?“ и „Доколко са суетни хората на изкуството?“

Старая се да си върша работата отговорно и честно,. Да ходя на репетиции, да слушам режисьора, да поддържам физиката и ума си. Физиката - със спорт, а ума - с четене, ходене в галерии и слушане на музика. Трябва да се грижим и за тялото си, не можем да го оставим на произвола на чипса, обясни Радина.

Тя разкри, че се старае да не се гримира в ежедневието си, тъй като професията й е свързана с много, много грим.

„В сериала „Откраднат живот“ снимахме по 12 часа на ден и лицето ми беше покрито с голямо количество грим, пудра и спирала. През 10 минути гримьорът идваше да ме освежава. Това е непрекъснато търкане на кожата, което след време оказва влияние“, обясни тя. Според Думанян суетата е неизменна част от актьорското поприще.

„Всички сме си мечтали да бъдем известни. Суетата е част от нас и няма нужда да се правим на много велики без суета. Доста съм суетна, но се старая да не го показвам. Суетата е свързана не само с външния вид, но и с комуникацията с хората“, допълни актрисата от Пловдивския театър.  

Радина сподели, че при изграждането на сценичен персонаж винаги изхожда от себе си. В пиесата е по-лесно, защото има начало и край. При сериалите обаче обикновено са готови сценариите само на първите три епизода, по-нататък не се знае какво ще се случи, затова е актьорът трудно може да изгради житейската парабола на своя герой. „Хем ние градим персонажите, хем някакси те изграждат самите нас. Така ставаш по-многопластов като човек“, заключи тя.  Един интересните въпроси на учениците бе кое предпочита – филм или пиеса?

„Никога не можеш да избереш, защото това е все едно да избираш между майка си и баща си. Избирам къде да участвам според много критерии - кой е режисьорът, за коя телевизия, в кой театър, с кой ти се работи, кои са другите, парите какви са. Събираш ги тези неща и решаваш“, обясни актрисата.

Раздумката с учениците от Търговската гимназия продължи малко повече от час, след което дойде ред на снимките и автографите. Учителите се снимаха с Радина Думанян и с училищния дневник. Сред средношколните дарования, които размениха комплименти с актрисата, бе Никол от квартета 4 Magic, който спечели музикалното шоу  X Factor.

След това дойде ред и на световната вицешампионка по шах за девойки Виктория Радева. „Нищо не разбирам от шахмат – тъмна Индия ми е“, призна Думанян. „Аз пък нищо не знам за актьорското майсторство“, отвърна Вики. „Значи ще си помагаме една на друга“, засмя се актрисата.